Sanningens Ögonblick! (Del 6 av 12)

"Du är på väg att bli invald i USA:s väpnade styrkor. Du kommer att ta ett steg framåt när ditt namn och din tjänst tillkallas"
Bild ifrån Vietnam. KRIG ÄR HEMSKT!!!

Sanningens Ögonblick!

D E T är våren 1967, Muhammad Ali är tjugofem år gammal och fortfarande världsmästare i tungvikt. Experter börjar nu jämföra honom de bästa genomtiderna medans andra ifrågasätter hans förmågor och insisterar fortsätter att kalla honom Cassius Clay istället för Muhammad Ali. Men sedan kommer det stora problemet. Ali är inkallad till USA:s arme för att slåss i Vietnam, men han klassar säg själv som någon som är emot kriget. Han kommenterar det så här: ”Jag har inget otalt med dom i Vietcong” eller efteråt tyckte han om och säga ”Ingen ifrån Vietnam har kallat mig för en nigger

Muhammad Ali: ”Året var 1967. Jag hade i månader försökt att förbereda mig på vad som skulle hända om jag vägrade göra militärtjänst. Jag kunde fortsätta min boxningskarriär och förbli tungviktsmästare om jag gick emot min religiösa tro. Eller så kunde jag räkna med en häftig motreaktion från allmänheten, samt fängelsestraff och böter om jag höll fast vin min religiösa tro. Jag höll inte ens med om skälen till varför vi var i Vietnam. Jag kunde inte se mig se mig själv försöka skada eller döda människor som jag inte ens kände, människor som aldrig hade gjort mig eller mitt land illa. Det var mitt val som jag såg på det. Men konsekvenserna var ännu mer ödesdigra än vad jag hade trott.”. 

Sedan han hade blivit kvalificerad till 1-A för tjänstgöring i Vietnam rådde nästan alla honom att acceptera inkallelsen till armen. Denna situation var mycket jobbig för honom för att han var nu världsmästare i tungvikt, tjänade äntligen bra med pengar och han visste att han ville använda sin titel till att kräva respekt och jämlikhet för alla amerikaner, svarta och vita.    

Den 28:e april, 1967, 08.00 så anlände Muhammad Ali till United States Armed Forces Examining i Houston Texas. Av de tjugosex män som hade blivit inkallade den morgonen så skulle bara tjugofem bli soldater i Vietnam. Utanför byggnaden så demonstrerade ett tjugotal med stora plakat, ”Vi älskar Ali” och ”Ali stanna hemma”

”Du är på väg att bli invald i USA:s väpnade styrkor. Du kommer att ta ett steg framåt när ditt namn och din tjänst kallas och ett sådant steg kommer att utgöra din introduktion till försvarsmakten som anges.”

Sedan så kallades namnen en och en. När de sa ”Cassius Marcellus Clay” så var Ali orörlig. De upprepade det igen, Ali var helt oberörd. När det blev klart att han inte steppade fram kom det in en militärchef och touchade hans arm och tog honom till ett rum. Där sa chefen att om han vägrar tjänstgöra för försvarsmakten skulle det innebära upp till fem års fängelse och 10,000 dollar i böter. Ali svarade med att säga ”jag vet”. Chefen rådgav honom att han skulle tillbaka inkallningshallen för att höra induktions order igen. . .Men igen när Alis namn ropades upp så vägrade han kliva fram. Vid denna tidpunkt så bad han Ali skriva en skriftlig bekräftelse: Jag vägrar att bli invald i de väpnade styrkorna i Förenta Staternas arme för att jag är en minister av religion av Islam, antecknade han

”Cassius Clay har i en domstol i Huoston dömts skyldig för brott mot USA:s värnpliktslag” – Var rubrikerna

När nyheten hade nått ut så skrek och hurrade alla utanför. Några flickor kastade över säg honom och sa ”Vi är så glada inte du inte åkte.” En färgad pojke skrek ”Du åker inte, så åker jag inte.” En gammal vit kvinna som viftade med en liten amerikansk flagga kommenterade:

Ni ska raka vägen till fängelse. Ni är inte någon världsmästare längre och kommer aldrig att bli det igen. Min son är i Vietnam och ni är inte bättre än honom. Han är där och slåss och ni sitter tryggt här hemma. Jag hoppas ni ruttnar i fängelset. Jag hoppas de kastar bort nyckeln”.

Milton Gross: Clay verkar ha gått över gränsen med sin tro. Han har nått till en nivå av fanatism.

Gene Ward -”Jag vill inte att mina tre pojkar ska växa upp och tro att Cassius Clay är någon slags hjälte. Jag ska göra allt för att förhindra det

Red Smith -”There are draft-dogers in every war and Clay is not the only slacker in this one”…

Joe Louis, afro-amerikansk ex-världsmästare i tungvikt och veteran från andra världskriget:Jag tycker att en man som inte vill slåss för sitt land borde inte få kallas världsmästare. De kan ta titeln från honom”.

Jackie Robinson, som var första svarta basebollspelaren i Major League Baseboll och var också veteran från andra världskriget – Cassius har tjänat miljontals dollar på det amerikanska folket, men visar inte landet som har gett honom så mycket den minsta tacksamhet. Det försämrar svarta soldaters stridsmoral i Vietnam.” 

En svart Vietnam veteran kommenterarHan är född i detta land, han borde göra som mig och alla andra och gå till kriget. Han är en amerikan”.

Stokley Carmichael (Aktivist/Poliiker i Black Power rörelsen) ”Denna påstående hade en effekt på alla. Det sa allting på en mening – ”Ingen från Vietnam har kallat mg för en nigger.” Det var exakt vad han sa. Varför ska du fightas, de har inget emot dig. De som kallar dig för neger är de som skickar dig för att kriga med de som aldrig har kallat dig för neger. Så var det exakt vad han sa. Han sa det här ett krig där den vite mannen skickar den svarte mannen och den röde mannen för att fightas mot den gula mannen

Svarta har alltid beundrat andra svarta som har trotsat regeringen. Det är få som har gjort det, så de som gör det blir beundrade. Han hade nu korsat en gräns. Han gav upp en boxningskarriär på grund av sin religiösa övertygelse som han stod fast vid. Allt som han hade gjort tidigare var ingenting i jämförelse med hans vägran att rycka in. Många i de svarta kommunerna var förvirrade och ställde sig frågan, varför han agerade så mot sig själv? Det skulle bara slå tillbaka mot honom. Hans sponsorgrupp så åt honom att det här skulle kosta honom miljontals dollar. För ”mainstream” Amerika så var nu han ett större hot än de andra svarta politikerna/aktivisterna som H Rap Brown och Stokley Carmichael. För att Ali hade popularitet, han kunde dra till sig publik vart än han gick och att han var charmig. En timme efter att Ali hade vägrat induktion, innan han ens hade blivit anklagat av något slags brott så avstängde boxningsförbundet hans boxningslicens och tog tillbaka världsmästartiteln ifrån honom. Titeln Ali hade jobbat för hela hans liv var nu borta. Här är ett pressmeddelande från honom i olika TV stationer och tidningar:

Jag är stolt över titeln världsmästare i tungvikt. Innehavaren av den bör alltid ha modet att handla efter sin övertygelse, inte bara i ringen utan i alla livets skiften. Det är mot min bakgrund av min egen personliga övertygelse som jag tar ställning och säger nej till militärtjänst. Jag gör detta fult medveten om mitt besluts innebörds och eventuella konsekvenser. Jag har rannsakat mitt samvete och finner att jag inte är sann mot min tro och religion om jag accepterat att bli inkallad. Mitt beslut är privat och individuellt. Gud är det som dömer för dessa handlingar föranledda av mitt eget samvete. Jag opponerar mg starkt mot det faktum att så många tidningar gett den amerikanska allmänheten och världen intrycket att jag bara har två alternativ när jag intar denna ståndpunkt, antigen fängelse eller militärtjänst. Det finns ytterligare ett alternativ och det alternativet är rättvisa. Om rättvisa får råda om mina konstitionella rättigheter respekteras kommer jag att varken att bli tvingad in i armen eller i fängelse. Och jag är övertygad att rättvisa ska komma mig till min del, för sanningen måste till sist segra

Detta var ett krig som 65 000–70 000 personer hade utsatts för folkrättsstridiga övergrepp av de amerikanska och sydvietnamesiska fångvaktarna. Vid krigets slut hade över 7 miljoner ton bomber fällts – mer än dubbelt så mycket som under hela andra världskriget inräknat både Europa och Asien. Flygplanen fällde gift som även orsaka födelseskador på nyfödda barn. Miljontals vietnameser i flera generationer har drabbats av skador och sjukdomar, bland annat cancer på grund av giftet.

Runt 150 000 barn har fötts med missbildningar och skador som misstänks vara orsakade av medlet. Amerikanerna hade till och med bombat sin egen båtflotta för att sedan skylla på Vietnameserna för att försöka få hemlandet att stödja kriget. Mellan 1–3 miljoner dog under kriget. Ali visste att han skulle gå igenom armen enkelt genom att välgörenhetsboxas lite lätt för soldaterna i Vietnam lägret. Han skulle aldrig vara där framme med skyttarna och kriga eller något sådant. De skulle vara som Elvis Presly som hade sitt eget hus, sin egen bil, egen service och allting. Men Ali vägrade! Någon dag efter sa han såhär till Sport Illustrated.:

Varför skulle de säga åt mig att sätta på mig uniformen och resa 16 000 kilometer hemifrån och släppa bomber på färgade personer i Vietnam, medan så kallade negrer i Louisville blir behandlade som hundar. Om jag trodde att jag skulle ge frihet och jämlikhet till mina 22 miljoner människor afro-amerikaner genom att gå i krig, så skulle de inte behöva kalla in mig. Jag skulle anmäla mig i morgon

”Varför ska jag och andra så kallade ”svarta” åka runt halva jorden och skicka bomber och kulor mot andra oskyldiga färgade som inte har gjort oss något ont? Jag säger nej till att åka dit”

”Jag skulle säga att jag inte ha förlorat någonting. Fram till detta ögonblick har jag tvärtom vunnit mycket. För det första så har jag fått sinnesro. Jag har fått frid i mitt hjärta. Jag vet nu att jag lever i samförstånd med Gud vars riktiga namn är Allah.”

Jag säger det klart och tydligt på tv: Nej, jag tänker inte åka tiotusen mil hemifrån för att mörda och döda ett annat stackars folk bara för att upprätthålla de vita slavhållarnas makt över värdens mörkhyade folk

Andra reaktioner:

Julian BondNär Muhammad Ali vägrade att det symboliska steget framåt och sa: Ingen i Vietnam har kallat mig för neger. Så visste alla om det, det var på allas läppar, man kunde hör folk prata om det i gatu-hörnor. Du kunde höra folk som aldrig hade en åsikt om kriget ha plötslig en åsikt. Och de kunde nu tänka igenom massa saker. Och det var för vad Ali tvingade de att tänka på frågan. Så att det hade en jättestor, stor påverkan

Robert Lipsyte ”Plötsligt var det inte så fegt att vägra strida i Vietnam. Till och med världsmästaren i tungvikt, värdens grymmaste man var också emot kriget. Han ville inte att svarta ifrån order av vita skulle döda brunna människor.

Howard Cosell ”Killen går upp och säger NEJ NEJ jag kommer inte att gå,” jag har inget emot dom ifrån Vietnam” sa han. Och omedelbart så tog boxningsförbundet titeln från honom, hans licens från att boxas och hans rätt att tjäna pengar. Det hela grejen var bara helt galet

Angelo Dundee (tränaren) ”När alla ifrågasatte att han inte ville strida i Vietnam, så sa jag: Han har goda skäl. Han är uppriktig. Han följer sina principer, han är sann och ärlig

BB King (Blues artist) ”Att stå upp som han gjorde gav många av oss mer mod än vad vi hade. Det gav oss mycket mer hopp än vi någonsin hade förut

Martin Luther King ”Det spelar ingen roll vad du tycker om Muhammad Alis religion. Men du måste ändå beundra hans mod

Amir Baraka (Gammal poet) ”Så här har vi en person som har en stor ära och popularitet av inte bara av svarta men av också hela värden. När han gör denna starka påstående att krig är fel var det lika starkt som att Marthin Luther King sa det

Richard Harris ”Det var inte bara att han var en emot kriget, det var en svart man emot kriget. Det var nästa ett under att han inte blev skjuten eller något sådant. Vi den tiden var det farligt att gå emot strömmen vilket Malcolm X och Martin Luther King och andra svarta ledare fick erfara. Och här var han så självsäker och stolt över sig själv, så var han ett hot”

Jim Brown (Am fotboll/Aktivist) ”Ali sa till mig att hans första anledning att inte gå till kriget var att det var emot hans tro och religion och det kom först. Pengar och kändisskap skulle aldrig bli större än hans tro och att Allah skulle kolla efter honom. Och så va det!…Det sjuka som fanns i det vita Amerika kunde inte stå ut med att fatta att en sporthjälte som de låtit tjäna stora pengar skulle ha fräckheten att ta emot någonting som Nation of Islam med öppna armar. Så för det vita Amerika så var det oerhört kontroversiellt. De ville ha revansch de ville bryta honom, de ville ändra på honom, de ville bannlysning honom, de ville göra allt de kunde med honom. Men denna unga manen hade modet att stå upp som ingen annan. För att han riskerar sitt liv och allt han hade

En supporter:Alla boxare skulle sälja sin själ för att bli tungviktsmästare av världen och vad gjorde Ali. Han gav upp den för att återfå, att hålla fast vid sin själ. Så gav han upp titeln! Arrogansen av amerikanerna som kan ta en världsmästartitel ifrån dig för att du inte följer den amerikanska lagen. Det är helt sjukt

Gill Scott Heron (Musiker/Poet) ”Ett av mina favoritminnen av honom var när alla andra steppade fram i Louisville induktion centern och han stod kvar. Jag kommer alltid komma ihåg det. Det borde vara någonting som alla borde komma ihåg. Att stå kvar på din plats. Vad du tror på är viktigare för dig än vad alla andra säger…Det är viktigt att titta på människor som Muhammad Ali. Jag lägger honom i samma kategori som en man som Nelson Mandela som stod upp för en hel del folk genom att bara stå där han var och sa vad han trodde på.

Jermiah Shabazz (Nation of Islam)Ingen satte press på Ali för att inte gå till armen. Elijah Muhammad samrådde honom om vad han skulle säga och inte säga men det slutliga beslutet var hans egen. Han stod upp för sin religion, inte bara privat för några människor, men för hela värden och det var ett rätt beslut. Muhammad Ali var ingen seriös student av historia och politik. Han var inte lika påläst som de tusentals vita unga som var emot kriget. Muslimer som följde Elijah Muhammad bestämde säg långt innan att vi inte skulle kriga den vite mannens krig. Om de startade det så kunde de själva kriga det. Varför skulle en slav som inte som inte skulle tjäna något från utgången, ta en pistol och kriga och komma hem och bli behandlad illa, sparkas runt, misshandlad, förföljda igen. Så Muhammad såg det på det perversitet också och hans vägran i Armen påverkade många mer liv än hans egen. Om Ali hade blivit invald så skulle tusentals följt med honom till armen. Men eftersom han vägrade så blev folk imponerade att gå emot militär-servicen och stanna hemma.

Herbert Muhammad (Manager för Ali)Jag vet att min far (Elijah Muhammad) inte ville att Ali skulle gå till armen. Det var fel. Min far skulle inte säga till Ali vad han skulle göra, annars skulle han gå ut och säga att Elijah Muhammad har sagt att han inte skulle gå till Vietnam. Så jag sa till att han skulle göra som han ville. Jag påminde honom att min far inte gick till armen och fick sitta tre år i fängelse för det och det räckte för honom.

Louis FarrakhanVi slåss när vi har något att slåss för. Att säga till oss att vi slåss för USA och den amerikanske livsstilen. Sedan ska vi sedan återvända till orättvisans land med våra medaljer? Så fan heller!

Stokely Carmichael, ledaren för Black Power rörelsen: ”Om man balanserar ut allt så tycker jag att alla människor som fick möta kriget i Vietnam, så riskerade Muhammad Ali mest. Jag hade inget och förlora och vi vägrade och gå sa ”Hell no, we don´t go” och uppmuntrade alla att inte åka och många människor vägrade att gå, vissa gick till fängelse. Men det finns ingen fråga om saken…ingen riskerade eller led så mycket att inte gå till kriget i Vietnam som Muhammad Ali ”

Bert Sugar:Han blev inte bara en hjälte för det svarta folket men också för de unga vita. Därför att Vietnamkriget började bli i min åsikt mer och mer opopulärt. Medans hans ståndpunkt blev opopulärt i över lag så blev det istället väldigt populärt på andra ställen. Men det var en sak som Muhammad Ali var villig att göra och det var att offra allting för att stå emot regeringen, och han fick offra sig!…Han gav upp sin boxnings karriär som skulle vara hans bästa år, där han skulle ”peaka sin form”, där han skulle tjänat som mest pengar. Och det var stora svarta personligheter som Jackie Robinson och Joe Louis som sa ”varför går du inte till armen som vi gjorde”. Ali fick inte stöd av de äldre generationens både vita och svarta människor. Unga människor identifierades med honom. Han tog verkligen ett kontroversiellt beslut och fick betala för det!”

Muhammad Ali ”Jag tänkte aldrig på mig som en stor person när jag vägrade att gå till armen. Allt jag gjorde var att stå upp för vad jag trodde. Det fanns folk som tyckte att Vietnamkriget var rätt och dessa människor som gick till kriget agerade lika modigt som jag. Att stå upp för min religion gjorde mig glad; det var ingen uppoffring. När folk blev inkallade och skickades till Vietnam och inte förstod varför det dödades och kunde sedan komma hem med ett ben och inte kunde få jobb. Det där var en uppoffring. Men jag trodde på vad jag gjorde. Det spelade ingen roll vad regeringen gjorde med mig, det var ingen förlust Allt jag gjorde kom från mitt samvete. Jag försökte inte vara en hjälte. Jag ville bara vara fri. Jag gjorde också en ståndpunkt för alla människor, inte bara svarta. För att det var inte bara var svarta människor som blev inkallade. Regeringen hade ett system att den rika mannens son gick till Collage och de fattiges son gick till kriget

 

 

Förödande bild material från kriget.

Exil

Han hade ingen boxning han kunde gå till, inget jobb och gå till, vid den tiden så var han inte rik och var nästan pank. Alla pengar skulle gå till advokater, massa skulder och överklagande domslut. Allt han hade var sin religion och sitt nya liv samt en ny fru.

Dave Kindred ”Han var pank. Muslimerna gav honom inga pengar, han kunde ej boxas, han kunde inte ens göra en träningsmatch, han var absolut ingen ”reklam-stjärna” vid den tiden. Han hade svårt och tjäna pengar.” 

Han trodde verkligen att han aldrig skulle boxas igen!

Muhammad Ali ”Jag kommer aldrig och boxas igen. Om jag är tvingen och sälja mig själv som en Uncle Tom eller vara en kompromiss. På dessa termer, aldrig.

Medans Alis liv gick vidare så fortsatte han att gå till Nation of Islam möten, resa runt till moskéer och studera läran av Elijah Muhammad. Sedan den 17 augusti 1967 så gifte han säg med den unga Belinda Boyd som han hade hittat inom religionen. Under de åren han inte fick boxas så öppnade han en restaurang som hette Champ Burgers för att försörja sin familj. Han tog också en roll i en Broadway, ett av världens största teaterdistrikt, . Föreställningen gick inte särskilt länge men han fick fina recensioner för sin insats och att han tyckte att det var roligt medan de pågick. Men roligast av allt tyckte han var att hålla föreläsningar för olika människor som i Harlem och studenter i Universiteten. Pengar från föreläsnings från College räckte ibland inte till för att betala räkningarna till sina advokater. Hans föreläsningar handlade om t.ex. om ”Livets Berusning”, ”Meningen med Livet” och hans favoritämne ”Människans hjärta”. Jämte hans föreläsningar gav han ofta smakprov på sin poesi. Hans dikter som hans kritiker ofta påpekade inte var stor litteratur, men den tjänade hans syfte, nämligen att underhålla, utmana och förhoppningsvis föra in lite humor i den speciella situationen han befann sig i.

Muhammad Ali ”Efter en föreläsning i Harvard blev jag ombedd att läsa en kort dikt. Jag tänkte efter ett ögonblick och sa: ”Me, Whee!” Jag fick senare veta den kortaste dikten dittills varit ”Adam had` em”. Nu hade jag satt ett rekord i poesi också – för den kortaste dikten!” 

Under den perioden så skrev han en självbiografi också för att tjäna lite pengar. På grund att hans advokater kämpade i olika rättegångar och förhandlingar så fick han inte fem års fängelse ännu. Hans fall utreds nu i högsta domstolen.

”Indian” förbundet (Ursprungsbefolkningen i USA) ”Muhammad Ali var en ledare bland män och var en mästare bland människor. Han kämpade för människor av färg och han var en man av fred och principer. Han använde sin stora gåva för gemensam godhet. Han var alltid stödjande för ursprungsbefolkningen i detta land och vår begäran av landrättigheter, identitet och kollektiva rättigheter. Vi visste vad han stod emot för att vi har haft över 500 år av överlevnadsträning vi själva. En gång så hade vi stor demonstration i Washington DC och indianska nationer gick från Kalifornien till Washington i protest. Muhammad Ali marscherade in till Washington med oss.”

Sedan i december 1968 så gick Ali till fängelse på riktigt i tio dagar efter att ha kört utan en giltig licens. Hans advokat kommenterade: Han blev arresterad för att han var Cassius Clay. Fängelse är ett hemskt ställe. Jag var där i tio dagar innan de släppte oss innan jul. Du är inläst och kan inte gå ut. Maten är dålig och inget o göra. När du ser ut genom fönstret så ser du människor och bilar och ser att de är fria. Små saker som du tar för givet som att sova bra eller promenera genom gatan, du kan inte göra det mer. En man måste vara seriös om han skulle göra fem år, men jag var redo att göra det

Åren där hans titel avskaffades, blev nekad till rätten att tjäna pengar i ringen och att ingen stad vill arrangera en Ali-fight. Samt att hans pass har blivit indragen och gjorde att han inte kan boxas utomlands. Man måste komma ihåg att hur en bra och underbar idrottare han var, så gjorde Muhammad inte någonting medans han var avstängd och inte fick boxas.

Men långsamt så började det hända förändringar: Amerika började vända sig emot kriget. I och med den förändrade inställningen till kriget i Vietnam och de stora pengarna man kunde tjäna på en match mellan Joe Frazier mot Muhammad Ali hävdes till sist det landsomfattande förbundet mot att ge han licens att boxas. President Nixon ville verkligen sätta honom i fängelse men högsta domstolen var mer realistiska. Att fängsla en av de största hjältarna av anti-krig rörelsen och någon som hade en så stor global följning speciellt bland folk av färg som var många hundra miljoner, var ingen är smart ide.

Angelo DundeeDet som hände när han stoppades var att han var just på väg in i sin form. Jag trodde att han skulle vara i sin bästa är då. Men från ingenstans skars det av. Ingen fick se bästa utav Muhammad Ali, för att de tre och ett halvt åren skulle vara de bästa