Ronaldo O´FENOMENO DEL 1 av 16

”Alla visste att ett fenomen hade anlänt”

RONALDO ” O FENOMENO”

 

Ronaldo: Uppgång och Nedfall

 

 

Zinedine Zidane: ”När han var 100 % frisk, före alla hans skador, gick han i stort sett inte att stoppa ”

Daniel Habtu: ” Vid 21 års ålder hade en redan blivit värdens bästa spelare två gånger om, vilken bedrift! ”

Paolo Maldini: ”Min tuffaste rival i den italienska ligan efter Maradona är utan tvekan Ronaldo”

 

Erik Niva: ”Ronaldo kunde både dribbla och MMA fightas samtidigt”

Luis Figo: ”Ronaldo! Den jäkeln behövde inte ens träna. Han var så bra så att han inte behövde träna”

Steve McManaman: ”Han kunde ha blivit en av de största någonsin och det är verkligen synd att det inte slutade så”

 

I slutet av 90-talet fanns det en Nike-reklam som gick ungefär så här: ”Tänk om du bad Gud att göra dig till världens bästa fotbollsspelare? Och han lyssnade faktiskt?”… Sedan när bleknade bort, de visade dig enkelt ett klipp av Ronaldo O Fenomeno som gjorde mål mot Compostela

 

Luís Nazário de Lima Ronaldo födes den 18 september 1976 i Bento Ribeiro, Rio de Janeiro. När Ronaldos mamma Sonia blev gravid för tredje gången så bestämde sig hon och hennes man Nelio att det skulle vara sista barnet. I sjukhuset hade paret svårt att välja namn till sin lila bebis. Sonia bestämde säg för att fråga doktorn och han döpte barnet till Ronaldo. Han växte upp i Bento Ribeiro som kanske inte vara den ”hårdaste favelan” men likt där fanns det också problem, det var inget medelklassområde direkt. Pappan köpte en riktig fotboll till Ronaldo när han var fyra år gammal och i många år framöver under sin uppväxt ägnade han sin tid att spela fotboll.

Familjevännen: ”Han var väldigt busig och lekfull. Men han älskade att spela fotboll, han hade fotboll i blodet. Det började hända saker när han var tio-elva. Sen gick det bara uppför honom.”

När de fanns tillfälle brukade Ronaldo och hans kompisar ta bussen eller ta tåget till stranden för att möta andra fotbollstokiga ungdomar från andra områden. Och oftast, eller nästan alltid så spelar man med små mål i Brasilien (2 meter breda) vilket gjorde att Ronaldo var tvungen eller föredrog att dribbla eller finta förbi målvakten för att göra mål, i stället för att skjuta in den i det trånga målet. Det där hjälpte Ronaldo till att blev den världsklass avslutare han blev under karriären. Eller så blev det naturellt att göra det, för att de satt i ryggmärgen. Hans underbara teknik som tog européerna med storm formades i de dåliga förutsättningar han hade på sina gårdar. Om han kunde visa sin goda teknik och touch i sådant förhållande, vad kunde han då göra på en perfekt gräsmatta?

När Ronaldo blev äldre så hade han svårt att kombinera fotboll och skola. Han var ingen jobbig elev i skolan men han var bara inte intresserad av skolan helt enkelt. Han var besatt av fotboll. Ronaldos idol när han var liten var den brasilianska spelaren Zico ”den vita Pelé” och han var en av värdens bästa spelare under början 80-talet. Vid nio års ålder började Ronaldo spela inomhusfotboll, eller som de heter i Brasilien ”futebol de salao.” Till en början stod han överraskande nog målvakt när de mötte ligaledarna Vasco da Gama och efter första halvlek stod 2–0 till de första placerade. I andra halvlek skulle han ta av säg målvaktshandskarna och spelat som utespelare. Han kom in och vände på matchen. Han gjorde nämligen fyra mål i lagets 5–4 seger. En fantastisk comeback mot ett lag de borde ha haft ingen chans att spela mot.

En man som heter Fernando Gordo var på plats och han var känd i området för att fixa inomhus turneringar för barn och ungdomar. Han var så pass imponerad att han övertygade Ronaldo att börja i ett organiserad inomhus lag med träningar efter skoltid.

När han var 12 år gammal genomförde hans föräldrar en skilsmässa. Och Ronaldo berättade för sin mamma att han hade slutat skolan, med högsta fokus på fotboll. Hon var rasande. Hon sa till honom att han inte skulle ha någon framtid, att han skulle växa upp och bli ”ingenting”, men hur mycket hon än försökte insåg hon snabbt att det inte fanns något hon kunde göra. Hon jobbade tolv timmars skift på en restaurang, det fanns bara inget sätt för henne att se till att han inte hoppade över klassen.

Men Ronaldo hade nu Fernando Gordo som en extra fadersfigur. Han som skulle ta Ronaldo till träningar på tisdagar och torsdagar efter skolan. Ronaldos mamma Sonia accepterade och litade på Fernando. I hans första säsong med det bästa inomhuslaget Cameonato Metropolitano så slog han målrekordet med marginal, eftersom han gjorde hela 166 mål under den säsongen och i en match gjorde han 11 av lagets 12 mål.

Ronaldo var nu 13 år gammal och de tog inte lång tid innan Rio de Janeiros största klubb Flamengo skulle bjöd in honom för att provträna med 400 andra spelare. Första träningen gick bra och han blev återkallad. Men det fanns ett problem. Ronaldo hade inte råd med bussresan. och då försökte han låna 10 kr från Flamengo. De vägrade betala för hans bussbiljetter, och han hade helt enkelt inte råd att fortsätta betala eftersom det tog fyra olika turer att komma till deras träningscenter, så han bara slutade. För att göra saken värre så blev Ronaldo rånad och slagen av två ungdomar på väg hem. Ingen fortsättning med Rios största klubb och rånad. En dålig dag, kan man lugnt säga.

Se klipp, spola till 52 sek: Ronaldo futsal 

Trots att det inte löste säg med Flamengo så kunde Ronaldo vara lugn. Han hade fortfarande sitt CV med sitt exceptionella målgörande. Genom olika kontakter så hamnade han i en klubb i Rio de Janeiro som hette Sao Cristovao. Förstalagets tränare i Sao Cristóvao var ingen mindre än Jairzinho, stjärnspelare i VM 1970 och skytteligavinnare i samma turnering. Personen som tog emot Ronaldo heter Joao Luiz. ”När han först kom hit så såg han ut som en besvärlig liten pojke, väldigt smal och med sina stora framtänder”, minns Joao Luiz. ”Vi hade hört om hans alla mål i inomhus fotbollen. Men nu var det annorlunda, det var nu 11-mana, utomhus och gräs.”

Den 12 augusti 1990 debuterade han för sin nya klubb och Joao Luiz kommenterar debuten: ”Trots att Ronaldo var en rolig liknande figur så imponerade han på mig och jag kommer ihåg hans debut tydligt den 12 augusti 1990. Vi slog ett lag med 5–2 och Ronaldo gjorde ett hattrick tre mål. Han var snabb och för att vara en blyg kille och hade ett stort självtroende. Han var alltid villig att utmana försvaret och samtidigt att hans dribblingar imponerade mycket.” Han spelade i klubben mellan 1990–1993. ”Han blev en stor succé här,” fortsätter han berätta. ”På tre säsonger så gjorde han 44 mål på 73 matcher, många av de var riktigt snygga och inga straffmål, bara spelmål ska nämnas. Det som var speciellt med honom var att hans dribblingar i hög fart, samtidigt som bollen är fast klistrad vid hans fötter.” Roberto Gaglianone, hans tränare, blev också  imponerade: ” I december 1992 sa jag: ”Vi har skickat en spelare till Cruzerio som kommer att bli Brasiliens nästa anfallare. Han kommer att spela i VM 1998. De frågade hans namn och jag sa: ”Ronaldo.”

Cruzeiro 1993-94

När Ronaldo var 16 år ung skrev han på för Cruzeiro som låg fyra timmar från Rio, hans hemstad. Eftersom han var så ung så fick han testa lyckan i ungdomslaget. I sin första match så gjorde han fyra av lagets mål i en 7–0 seger. Ronaldos stora succé gick inte omärkt förbi A-truppen. När han var 16 år och 8 månader gammal gjorde han sin debut i högsta ligan. Efter en tuff start med tre raka förluster så kom hans första mål i en 3–1 seger mot Bahia. En av Cruzeriros ledare, Leonardo Ferriera: ”Han var långt ifrån stränderna i Rio men han lärde säg snabbt att han var hos oss för att leva ett professionell fotbolls liv. Han försökte anpassa säg varje dag och alltid försökte han ha ett leende på läpparna. Han blev också bra omhändertagen av de äldre spelarna.” Eftersom han var en blyg 16 åring och hade en lågutbildning så vågade han inte prata så mycket. Så det var viktigt att han blev bra omhändertagen.

I U-17 VM – Så gick dåligt för landslaget, men det gick bra för honom. Han vann skytteligan med åtta mål, trots att hans lag inte presterade.

I sin första match Copa Libertadors mot chilenska Colo Colo såg gjorde han ett hattrick i 6–1 segern och i returmatchen gjorde han två av lagets tre mål. I sin nästa match i ligan mot Botafogo gjorde han ytterligare två mål. En av de mest respekterade fotbollsjournalisten i Brasilien, Juca Kfouri: ”Man kan bara se det när någon annan skiljer säg från andra spelare, det hade Ronaldo i Cruzeiro”

Han hade nu gjort åtta mål fyra senaste matcherna och då ska man komma ihåg att han bara var inne i sin fjärde månad som proffs. Hans stora genombrott i landet kom när han i en match i ligan gjorde fem mål. Målvakten han gjorde alla de målen var en person som länge hade stod i det uruguayska landslaget och han sa efter matchen: ”Jesus, vad den här killen är bra.” Den tvåfaldiga brasilianska ytterbacken och framtida lagkamrat, Cafu: ”Första gången jag såg honom spela var i Cruzeiro och han var bara sexton-sjutton år, bara ett barn. Det var i en match där gjorde fem mål och just då visade han ett han är ett fenomen. Hans sätt att röra säg och göra mål.” De fem målen han gjorde skulle visas runt i de olika tv-kanalerna vilket gjorde att det blev ett sort eko i Brasilien, typ, ”vi har verkligen en bra spelare i framtiden.”

Men hans bästa och snyggaste mål i sin tid i Cruzeiro kom mot argentinska Boca Juniors, Maradonas älsklings klubb. Den 16 Mars 1994 exakta datumet. Ronaldo befinner säg i mitten av Bocas planhalva, han har tre spelare framför säg, han åker slalom förbi alla tre spelare och samtidigt så rundar han målvakten med sin vänstra fot och rullar in den. Vilket mål! Han samlade ännu flera ikoniska ögonblick, inklusive ett hattrick mot rivalerna Atletico Mineiro. ”Det första stegen i hans karriär passerade hos oss,” säger hans gamla ledare Leonardo Ferriera. ”Det gick väldigt fort och det var imponerande. De lokala journalisterna var på honom och ofta beskrev de honom som den renaste talangen.”

 

 

”Alla visste att ett Fenomen hade anlänt” – Romário

Den brasilianska landslagstränare Carlos Alberto Parreira kunde inte längre undvika Ronaldo och tog ut honom till i en vänskapslandskamp mot Argentina. Han var 17 år bara och sa: ”Det skulle vara en dröm att skaka hand med Romário och Bebeto.” Hysterin var stor och alla snackade om Ronaldo och visa krävde att han skulle följa med till det stundade VM slutspelet i USA 1994. Han blev också uttagen till VM-slutspelet. ”Vi visste att vi hade något speciellt med oss,” berättar spelaren Leonardo. ”Hans snabbhet, hans touch, hans förmåga att dribbla säg loss från motståndare med en enkelhet. Han bara visste vad hans skulle göra med bollen i nästan varje situation och det med båda fötterna. Jag kan inte bara komma ihåg några svagheter i hans spel och då var omöjligt att tro att han var bara 17 år gammal.” Men han fick ingen speltid under turneringen.

Han fick titta och lära säg ifrån Romário (som blev turneringens bästa spelare) och Bebeto som gjorde målen och hjälpte laget att vinna sitt fjärde VM guld. Han fick ingen speltid alls. Den enda gången han klev in på planen var för att fira med sina lagkamrater… och även om man kan hävda att det var lite nedslående… Tja… bara faktum att namne fanns med i det mest ökända landslaget i världen räcker.

Den lovande supertalangen fick noll minuter i speltid. Men han hade ändå vunnit ett VM och även att han inte fick någon speltid så var det ändå VM. Mario Zagallo, VM mästare både som spelare och tränare, var assisterande tränare under VM 94: ”Vi gav honom chansen och se hur det var att vara med i ett VM-vinnande lag. Även om han inte spelade så var han där för att få erfarenheten och den var viktig för hans karriär.”

Erik Niva: ”Detta var sommaren som förändrade hans liv och karriär skulle han säga långt senare. Han fick se en första klassens-utbildning från främsta bänkraden. Detta var hans prao månad för att lära sig hur man egentligen ska bli världsmästare och det satte han värde på. Han fick Romario som förebild och vägvisare, och någon typ av mentors figur.” Ronaldo återkallar om sin erfarenhet under sommaren 1994. ”VM har alltid varit min prioritet. Även om jag inte spelade en enda minut i VM 1994 var det som att ta examen från universitetet,” säger Ronaldo. Hans dröm var att vara med när Brasilien vinner sitt femte VM-guld och han var säker på att de skulle göra det i Frankrike. Efter det ville han erövra världen.

Efter att har gjort 44 mål på 47 matcher i Cruzeiro så var det läge att bli proffs i Europa. ”Mitt kontrakt går ut i juli men jag tror inte jag kommer att stanna. Jag lever i en verklighet och jag drömmer om succé,” kommenterade han.  Efter VM 1994 så skriver han på för den holländska stor klubben PSV Eindhoven. En som inspirerade honom att börja i PSV var Romário som också han hade börjat sin proffskarriär i Holland. PSV-scouten Ernie Brandt hade varit i Brasilien och letade efter sin Romário-ersättare efter hans flytt till Barcelona. Om han råkade hitta någon med hälften av Romários talang skulle det redan anses vara en gigantisk prestation. Dom såg tre bra spelare när de scoutade Ronaldo i Brasilien – de andra två var Rivaldo och Roberto Carlos.  Efter att ha sett Ronaldo sa han: ”Jag kunde inte tro mina ögon. Jag trodde inte på dem när de berättade för mig om hans ålder, det borde vara omöjligt för en 16-åring (17 år var han) att vara så bra. Att hitta honom gav mig liv. Jag blev scout med drömmen om att en dag hitta någon som honom.”

”Romario hade sagt till mig att PSV är en av de mest professionella och mest organiserade klubbarna i Europa, allt finns där. En stor tränarstab, professionella tränare, en perfekt arena och en blandning mellan ungt och erfaret i laget. Han sa också att det skulle vara de bäst sättet att acklimatisera säg och lära säg den europeiska fotbollen. Jag tänkte han hade rätt. Jag sa till honom att jag skulle slå hans rekord.” För sex miljoner dollar flyttade han till PSV. En av Cruzeiros tränarare, Leonardo Ferriera: ”Det var en sorlig dag för oss för att vi alla älskade honom men vi visste att han var tvungen att gå. Han var en bra person och fansen bara avgudade honom. Vi kommer aldrig att glömma honom.”

PSV Eindhoven

På första träningspasset dök Ronaldo upp i sin långa träningströja trots att det var 30 grader. Han var först nervös. ”Jag spelade med honom för PSV. Det jag minns mest är det första träningspasset, där den magra tonåringen fick bollen och dribblade förbi hela laget, för att sedan göra ett otroligt mål. Jag höll på att återhämta mig från skadan vid den tiden och spelade inte. Så jag bara satt och skrattade åt alla andra holländska spelare,” berättar den brasilianska mittfältaren Vampeta. ”Jag tänkte: ’De här killarna är hemska. Den här ungen är snabb, men det kan inte vara så svårt att stoppa honom. Han är bara ett barn.’ När jag väl återhämtat mig från skadan och mötte honom retade jag honom på portugisiska: ’Du kanske kan göra det där, men inte på mig, att dribbla förbi mig varenda en.’ Jag föll för varje trick precis som de andra. Det var nu min lagkamraters tur att skratta åt mig. Låt oss bara säga att jag var glad att han var med i mitt lag.”

I samma ögonblick som han kom, frågade de honom hur många mål han skulle göra, han sa 30… och det var orealistiskt för en 18-årings första säsong i Europa,

Det fanns i princip inga fans som väntade på honom vid ankomsten. Medan idag kan en spelare som Vinicius Jr anlända från Brasilien med en handfull mål i sitt namn och har redan 40 tusen fans som väntar. Då var det inte alls så. Ingen visste vem den här killen var, inte ens PSV flyttade berg precis för att göra anpassningen till det nya landet lättare. Han anlände till flygplatsen i stort sett ensam, med en bit papper stämplad mot bröstet med hans namn på. Till och med när hans familj åkte med honom i Eindhoven satt han fast med sin mamma och flickvän i samma lägenhet…och ja, det orsakade problem.

”Hans hastighet över de första metrarna var fantastisk och han hade mycket kraftfulla ben,” berättar hans tränare i PSV, Aad de Mos. ”Och som de bästa anfallarna i världen visste han alltid var målet var. Det enda vi behövde jobba på var hans försvar, eftersom han trodde att han bara skulle stå framme och vänta på bollen.”

Hans debutmatch kom mot Vitesse Arnhem och Ronaldo presenterade säg direkt genom att göra ett mål i 4–2 vinsten för PSV. Två veckor senare gjorde han tre mål, ett hattrick i lagets 5–4 förlust i UEFFA-Cupen mot tyska Bayer Leverkusen. Den gamle tyske världsmästaren Rudi Völler kommenterade matchen: ”Aldrig i mitt liv har jag sett en 17 (18) åring spela så där.”

Hans framträdande skickade chockvågor över hela Europa. Många hävdar att det var det viktigaste ögonblicket för hans karriär . Efter matchen kom många legender ut och hyllade den unge pojken. Till och med Franz Beckenbauer, den tyska titeln känd som Der Kaier som definitivt inte är lätt imponerad, var tydligt en dagen och hävdade så småningom: ”Idag har vi sett den nya Pelé.” Det var inte många som kände Pelé lika bra som Beckenbauer, så när han sa det lyssnade alla.

 

Leverkusen förvaret hade stora problem med Ronaldo, eftersom det var väldigt svårt att veta vilket håll han skulle dribbla åt. Han var en spelare som kunde driva bollen framåt med vänster fot och högerfot, vilket gjorde han svårläst när han kom emot försvararna. Med sin snabbhet och fart hade Leverkusen stundtals problem honom. Säsongen 94–95 slutade med att vann skytteligan med 30 mål på 33 matcher. Ronaldo lyckats att hålla det enda löfte han hade gett Romário, han hade slagit hans rekord. Trots att Romário lätt var en av de största anfallarna genom tiderna och nästan sex år äldre än Ronaldo när han kom till PSV. Med 30 ligamål har Ronaldo gjort Romarios bästa resultat under sina fem år i klubben. Han slutade säsongen med 36 mål i alla tävlingar i  hans första säsongen

”Han var ung och färsk, och jag tänkte: ’Vem är den här killen’” – Zinedine Zidane

Sommaren 1995 så skulle Brasilien spela en mini-turnering i England som hete Umbro Cup. Landslagen som deltog var Japan, Sverige, Brasilien och England. I första matchen ställdes Ronaldo mot VM-94 hjältarna från Sverige. Ronaldo hade lekstuga med dem. Han briljerade med sin teknik och med sin underbara bollkontroll i hög hastighet. I finalen slog man England på Wembley. Ronaldo gjorde en helt ok match. Han slarvade lite då och då vid passningsspelet men gjorde mål efter att ha rundat målvakten i ett friläge.

Andra säsongen i PSV

Ronaldo gick in i 95-96 säsong mer explosiv än någonsin och gjorde till och med fyra mål i en enda UEFA-cupmatch, Sami Hyppia, framtida Liverpool spelaren, deltog i denna match: ”Ronaldo gjorde fyra mål och vi förlorade med 7–1! Han var den bästa av de bästa på den tiden. Han var så snabb och stark att han inte gjorde chanser från sig själv.” I början av oktober hade han 11 mål på 8 matcher. Men det var då som de första röda flaggorna hissades. Efter att ha gått igenom en tillväxtspurt som såg honom växa fyra centimeter och lagt på sig 6 kilo. På den tiden var han också tvungen att hålla koll på sin vikt. Han var bara 18 år men älskade att äta och dricka. Han älskade verkligen livet och stilen.

Andra säsongen i PSV så skulle Ronaldo klaga på att han hade ont i knät. Han fick lite problem med sin schlatter Den högg till ibland. Han gör en mindre operation.   Han spelade bara hälften av säsongen. Han gjorde han ändå 19 mål på 21 matcher.

Erik Niva: ” Andra säsongen i PSV började han få problem med sitt knä. Han hinner spela 21 matcher och gör 19 mål. Han var på väg på att göra 40–45 mål i alla tävlingar. Han låg över 1,0 i snitt. Han hade inte fått någon utbildning om hur man tar hand om sig på riktig, riktigt. Och om någon försökt så har han ej brytt sig så mycket. Det har ju funkat bra i karriären hittills ju. Men efter tränare Dick Advokats ingång har slutat äta chips, pommes och dricka läsk.”

Sommaren 1996 skulle Brasilien delta i OS i Atlanta. Brassarna kom på en tredje plats och Ronaldo gjorde fem mål. Denna turnering skulle vara första gången som Ronaldo och Rivaldo fick både spela och länka ihop sig. Det kanske inte blev så bra resultatmässigt som man hade tänkt säg ,men det var viktigt att de fick spela ihop säg, eftersom att deras samarbete skulle bli ett av det mest fruktade paren genomtiderna Det kommer komma mer om de två längre fram i denna text. Säsongen 95–96 skulle bli Ronaldos sista säsong i PSV. Han ville till en större klubb…I Holland gjorde han 54 mål på 57 matcher.