Public Enemy (Del 1 av 4)

"Hip-hop musiken behöver någon som kan hämta en högre nivå av tänkande till bordet"

”Black Panthers of Rap”

 

Chuck D föddes den 1 augusti 1960 och växte upp i Long Island, New York. Han var en amerikansk rappare, författare, och producent och han bidrog till att skapa ett politiskt och socialt medveten hip hop musik under mitten av 1980-talet som ledare för hiphop gruppen Public Enemy. The Black Panthers of Rap som Chuck D:s grupp Public Enemy kallades för, ville återuppväcka ilskan och hettan från 1960-talet. Gruppen blev 2013 invald i Rock and Roll Hall of Fame för sina goda insatser inom musikbranschen. De anses ha haft ett stort inflytande inom musikvärlden. I denna uppsats kommer du att få läsa om HELA Public Enemys resa. Från att de var okända lokala artister till att bli värdsberömda. Du kommer att följa gruppen bit under denna text. Den legendariska gruppen innehöll namn som Professor Griff, Flavor Flav, The S1Ws, Terminator X, The Bomb Squad och ledsångaren/lagkaptenen Chuck D. Lite längre fram ska jag presentera vilka alla i gruppen är och vilka roller de hade. Men första ska jag berätta om huvudpersonen i denna text, Chuck D.

 

Innan du läser vidare måste man hylla Hip-Hop musikens grund och grundarna. Den heliga trion KOOL HERC, GRANDMASTER FLASH och AFRIKA BAMBAATAA. För att ha skapat något som hela värden lyssnar på!

 

Han växte upp i det turbulenta 1960-talet och han försökte verkligen att suga in allt som hände under denna period. Han var omringad av allt, alla mord på viktiga ledare, rasupploppen och kaoset. Allt detta var en del av den vanliga konversationen som Chuck D fick lyssna på i sitt vardagsrum som liten. ”Jag kommer ihåg 1965 och den dåliga stämningen som rådde när jag var i min mormors hus när nyheten att Malcolm X hade blivit mördat”, minns Chuck D. ”Jag gick i tredje klass när Dr Martin Luther King blev ihjälskjuten och min mamma hade på säg helsvarta kläder dagen efter på jobbet. När hon återvände den kvällen så sa hon: att alla vita var lite paranoida och inte visste hur de skulle reagera för att de aldrig hade sett så erfarna svarta människor vara så rörda på grund av en man. Det hade aldrig sett så många svarta människor i sorg.” Både dessa ledare var frihetskämpare för sitt mänskliga rättigheter och var frispråkiga herrar.

Chuck D var bara ett barn men dessa nyheter var stora inklusive morden av Black Panters medlemmarna Fred Hampton och Mark Clark 1969 som inte togs emot bra i hans hus. ”För att förstå mig och min grupp som jag bildade senare Public Enemy som måste du förstå miljön och vekligheten som vi växte upp i och fick möta. De flesta rapparna är födda ca 1966–67 eller yngre. Jag kom ifrån en helt annan era än dom rapparna.” Alla medlemmar i Public Enemy föddes mellan åren 1958–1961. Under hans uppväxt fanns det olika utbildningsprogram som de kunde närvara på när de hade sommarlov från skolan ”Många av oss gick ett program som hette Afro-amerikanska erfarenheter. Mina framtida Public Enemy partners Hank Shocklee och Professor Griff ingick också i de programmen.” Programmet var ett utvecklande komplement till unga svarta barn som inte fick en viktig information genom det vanliga skolsystemet och denna kurs skedde under sommarloven.

”Efter att ha varit med i dessa kurser/program under mitt sommarlov när jag slutade i fyran så gick många av oss in till årskurs fem genom att utmana våra lärare i våran egen historia och kultur. Vi accepterade inte längre alla lögner och snedvridningar de lärde oss”. Det fick bl.a. lära säg swahili, fakta om afrikansk kultur och slavhandeln.

Chcuk D gick ut High School sommaren 1979 och direkt efter så kom han in i Adelphi Universitet för att försöka utbilda säg till något. ”Sommaren 1979 var ett Hip-Hop galet år i Long Island och alla rimmade hela tiden. Folk hade böcker av olika rhymes. Det var sommaren av rap och under den perioden jag gick på många fester.”

Under hösten 1979 så brukade han hänga på ett ställa som heter Spectrum City. Själva stället var en fest/musik/DJ ställe där folk kunde hänga och de som brukade spela på stället var bröderna och framtida Public Enemy medlemmarna Hank och Keith Shocklee. Bröderna var mycket bra på att producera musik. Det var också då Hank Shocklee bestämde säg att han behövde en permanent MC (rappare) till sitt Spectrum City. Och oftast var det 20–30 personer som ville visa upp säg och de flesta var dåliga. En ung student som hette Cartlton Riddenhour men som kallades för ”Chuckie D” var en person som gillade att hänga i Spectrum City och var ett stort fan av själva stället.

”En gång så ville jag dansa med en tjej och varje gång det kom upp en dålig MC för få igång publiken så brukade de oftast förstöra festen för publiken och för min egen dans med någon tjej, det var irriterande för mig,” berättar han. ”Så jag brukade gå upp och ta mikrofonen och uppträda för att skrämma bort dom. För att jag ville inte bara höra nio miljoner rappare på scenen.”

Musikproducenten för Public Enemy Hank Shocklee säger: ”Han lät mer klarare och bättre än alla de 30 rappare som var där och hade samtidig lite intelligens också. Och i min situation så behövde jag en MC som kunde ta det till en annan nivå”. Hank Shocklee ville nu ha sin vän Chuck D som artist i sitt ställe men Chuck tvekade, för att han bara ville komma dit och hänga och ta det lugnt. Men Hank sa ”kom och testa” och till slut ställde han upp för Spectrum City och från därifrån blev Hank och Chuck ett blivande par, en som rappare och den andra stod för musiken. Med Chuck D med mikrofonen så blev stället ganska berömt och det spreds över hela Long Island.

Under sin tid i Adelphi universitet så träffade han Bill Stephany och denna person skulle bli en viktig person i musikbranschen eftersom han var en viktig pusselbit i hip-hop bolaget Def Jam Records. Den andra personen som han skulle träffa var Harry Allen som kallades säg för ”Hip-Hop Activist” och ”Media Assassin”. Dessa två personer pluggade till media, musik och journalism. Dessa två personer känner gruppen jättebra och kommer att ha många kommentarer i denna text. 1982 blev Bill Stephany programdirektör i ett radioprogram och gav Chuck D och Hank Shocklee ett hip-hop program. Harry Allen hängde också där konstant. Hip-hop betydde allt för dessa killar.

Gruppmedlemmar

Om du skulle presentera ProBlack politik för den stora amerikanska publiken så behövde du muskler som backade upp dig!

THE S1Ws…. (Security of the First World) var fyra medlemmar i denna häftiga sekt, Brother Mike, James Bomb, Pop Diezel. De var inga rappare eller producenter. De var gruppens frontfigurer och om man skulle tänka på Public Enemy så skulle man tänka först på The SW1s. De symboliserade gruppens värderingar: styrka, enhet, självförsvar och överlevnadsstrategier. På scenen bar de falska ”Uzizs” som såg riktiga ut, för att visa att de inte var slavar. De var i kontroll för att de var laddade med kunskap. De införde disciplin från Nation of Islam och influerades också från Black Panters.

Deras mål var också att tvätta bort stämpeln att svarta människor eller afrikaner var ”Tredje värdens människor”. Brotha James Bomb kommenterar: ”Hur kan folk kalla oss för ”Tredje värdens människor” det är vi som är de originella människorna i denna planet, så om vi inte ser oss själva som ”Första värdens människor”, då kommer någon annan att döma oss enkelt. Vi kan inte låta någon annan att identifiera oss om vilka vi är och vad vi har betyd för denna planet med all civilisation som vi var första med att lära ut i jorden. Om du åker till Afrika så hittar du guld, silver och diamanter. Allt de dyrbara metall som gör att samhället funkar som de funkar idag. ”Chuck D lägger till: ”Security of the First World (The SW1s) representerade att en svart man kunde vara exakt lika intelligenta som dom de var starka. Det står för att svarta människor var ”Första värdens människor” det var vi som var de originella människorna. Det skedde delade meningar om deras Uzizs vapen på scen. Men för oss var symboliserade Uzin på scen att det faktum att den vita mannen åkte till Afrika med pistoler och kontrollerade oss med hot med pistoler och därför så sa vi om vi behövde pistoler för att försvara oss i vårt försvar så behövde vi det. Européerna använde vapen och det skulle vi också göra för att försvara våra rättigheter vår kultur, språk och Gud”. The SW1s använde inga droger, alkohol och blev aldrig höga eller använde något annan substans.

The Bomb Squad (bröderna Hank Shocklee och Keith Shocklee ) var de som producerade Public Enemeys musik. De var kända för sin täta, distinkta innovativ produktion stil och ofta använde de tiotals samplingar på en låt istället för 2–3 som de flesta brukade använda. När About.com rankade 50 bästa Hip-Hop producenterna som hamnade de på en sjunde plats.

Professor Griff roll i gruppen var att leta efter politiskt sammanhang för Chucks texter och hantera pressen och samt vara gruppens turné-manager ”Road manager”. Eftersom han var väldigt kunnig så fick han smeknamnet ”Minister of Information.” Proffessor Griff var ledaren över The SW1s. Han var en hängiven supporter av Nation of Islam, politiskt insatt och ProBlack. Han var väldigt militant av sig, så pass att självaste Chuck D fick säga till honom att han skulle lugna ner säg några grader. Han var den stora grejen i ett litet paket. Han var väldigt liten storleksmässigt och hade en dynamisk aura av ”vibe” i sig. Som titeln som Minister of Information så poängterade Griff till reportrarna att Public Enemy hade ett tankesätt som influerades av ledare/revolutionerar som Mao Zedang, Malcolm X, Ayotalla Khomeini, Moammar Khaddafi, Minister Farrakhan, Nelson Mandela och Winnie Mandela. Liksom sina adepter/kompisar SW1s så använde han inte droger eller alkohol.  Proffessor Griff om sin roll i gruppen: ”Min grej var att styra och leda The SW1s. Hjälpa att hitta fakta till vissa sånger, t.ex. kunde jag säga ”vi skulle kunna prata om det här eller pratar om de där”. Jag brukar rekommendera vissa videoband, kassetter och olika dokument”

Flavour Flav (The Best Hype Man of all time) var Chucks kompis och när han ville att Def Jam skulle ge den världsberömda Flavour ett kontrakt så sades det så här i mitten av 1980-talet: ”Vi här i vårt skivbolag ska göra seriöst politiskt rap. Jag ville att gruppen skulle vara seriös och jag ville inte ha Flavour i gruppen. Han var för oseriös. Här försökte vi göra seriösa grejer och hur skulle den här killen passa in. ”Denna kommentar kom från Bill Stephany som nu jobbade i Hip-Hop bolaget Def Jam Records. Så här sa Harry Allen: ”Iden med att vi skulle köra en grupp med mottot The Black Panters of Rap och här ska vi ha en kille som är en clown på sitt eget speciella sätt och det skulle många tycka inte hade nån mening”. När gruppen blev berömda var Flavour Flav killen som köpte en motorcykel och tre timmar senare så krocka han den med en bil och skadade säg. Han hade också sportbilar och båtar samt andra saker och på något sett förstörde han dom. Han hade en gång sex med fem tjejer tillsammans. Han använde också droger som han var svag för. Han hade alltid en stor klocka på säg runt halsen, som också var speciellt. Han hade på säg den varje dag. Han hade tendenser att komma försent, hålla upp flygresor och missa shower. Men han var alltid glad och kunde hänga med vem som helst. Han gjorde alltid fel saker vid rätt tillfälle. Livsnjutare!  YEAHHHHHH BOYEEEEEEEE! Var hans mantra som oftare brukade säga.

Terminator X var DJ spelaren och var den sista pusselbiten som skulle in i gruppen. Killen var väldigt stor, fysiskt överlägset längst i gruppen. Han var en hårt arbetande kille som aldrig orsakade problem och det var två ingredienser som är svår att hitta. Terminator X var den personen som man visste minst om gruppen eftersom han pratade mycket sällan och han hade alltid svarta glasögon på säg, vilket gjorde att han svårläst och man visste nästan aldrig vilket humör han var på. Eftersom han var skicklig på att scratcha skivor med sina händer som DJ, så sa gruppen till han att hans motto skulle vara, ”Du Pratar inte. Du kommer att prata med dina händer”

Chuck D var led sångaren och i sort sett lagkaptenen i denna unika samlings grupp. Han hade smeknamnet The Hard Rhymer, Chuck Dangerous och The Rhyme Animal. Han sa saker som aldrig hade sagt med en mikrofon tidigare. Def Jam anställde Bill Sthepney: ”Det var nästan som att du hörde Chucks röst i en låt, så hörde du våran version av Martin Luther King eller Malcolm X. Trots att han var en rappare.” Han fortsätter också att säg att hans kraftfulla röst kunde vara en bra ”stadium presenterare” eller en bra prästtalare. Hiphop Jjournalisten, Kevin Powell: ”Om jag någonsin har varit så kallat ”kär i en man” någon gång så var det Chuck D. Det var liksom, o jävlar vem är denna snubbe.” Henry Rollins sångare i det amerikanska hardcorepunkbandet: ”Det var som att en arg man ställde säg upp från sin stol och då tänkte man ojoj nu kommer han”

Jurassic 5: ”När du hörde Chuck talade till dig så kändes det att det var din far som pratade med dig och sa allvarliga saker till dig”

Chuck D ”När min far var skrek på mig är jag liten var de samma sak. Om det va någonting min pappa kunde så var det att skrika på mig när han använde rösten. Min känsla var att han kunde hellre slå mig, men inte skrika bara (skratt)”

Varför namnet Public Enemy?.. Chuck D: ”Public Enemy representerar att den svarte mannen och kvinnan, situation i Amerika och i västvärlden. För att det är synd att det har skapats ett system som inte är gjorda för dom. Men vi har också ett budskap till alla människor och det är att lära sanningen och samtidigt njuta av vår musik”

Flavour Flav:”Det vi pratar om i våra skivor är t.ex. varför vi blev hämtade till Amerika, hur vi blev hämtade till Amerika, vem som byggde Amerika och all denna information som är gömd. De borde hämtas tillbaks till allmänheten”

THE S1Ws (Security of the First World) med sina Uzis och Terminator X i DJ båset

 

 

Tillbaka till texten

Inom några år blev Spectrum City väldigt stora i området. Under de sista åren i deras grej så anslöt Professor Griff med Chuck och Hank Shocklee. Anledningen till att de tog in honom var vaktorganisationen under festerna. Griff togs in för att hantera säkerhetsaspekten med ett gäng som kallades för The SW1s. Chuck D: ”Eftersom vårt ställe blev ganska stort så brukade folk från Brooklyn och Queens komma till Long Island för att starta problem och då var det tvungna att springa på The SW1s och deras andra sammarbets partners/kontakter”.Griff som var en ex-soldat hade just återvänt från armen och han och hans SW1s hade på säg svarta uniformer under säkerhetsgrejen.

Både Griff och S1Ws kunde Marshall Art ”stridskonst” och det var. Ett system för närstrid eller självförsvar; ett system av kodifierade utövningar och traditioner av strid. Alla stridskonster har ett liknande mål, att försvara sig själv eller andra från fysiska hot. Stridskonster anses vara både en konst och en vetenskap. Många konster utökas även med tävlingsinriktning, oftast som kampsporter, men även ibland i form av dans. Detta symboliserar Griff och SW1s. Detta var inte Chuck och Hank experter på.

Professor Griff: ”Vi kontrollerade i grund och botten festerna och säkerhetsställa att festerna var nog svårare än att möta rasistiska attacker, därför att vi var tvungna att ha och göra med våra eget folk. Människor sålde droger och tog med säg vapen och vi var tvungna att stoppa allt det där. När olika organisationer arrangerar fester så kommer vi och gör säkerheten och om de känner för att betala oss så gör det de, men om de inte gör så gör vi det ändå. Vill ha en säker atmosfär där alla kan roligt.

Och nu så hade de inte bara en fest/musik/DJ ställe, de hade också nu en Radioprogram som hette WBAU och den låg vid Spectrum City. Det var Collage kompisen Bill Stephney som pluggade till media och till musikbranschen som hängde i stället som öppnade radioprogrammet och gav Chuck D och Hank Shocklee ett program på kvällarna på lördagar. Chuck, Bill Stephney, Hank Shocklee och Harry Allen brukade styra grejen. De fick ett rykte om säg att de spelade de hetaste hip-hop skivorna.  Nu är nästan alla i den framtida gruppen Public Enemy samlade i ett sammanhang. Alla utan en.

Chuck D ”Första gången jag såg Flavour Flav så hade han på säg en svart hat, svart tröja, svart byxa, en svart jheri curl och ett paket svarta cigaretter. Dessutom hade på säg 4–5 vår-jackor på vintern istället för en vinterjacka”. De träffades för första gången när gruppen rap Townhouse Three brukade vara med i deras radioprogram och då brukade Flavour komma med dom. Eftersom han hängde där så ofta så testade grundaren till radioshowen Bill Sthepany ett ge honom en show på lördagar mellan 22.00 till 01.00. Chuck D: ”Vi trodde först att han skämtade men Bill verkade vara seriös”. Med Flavour i showen blev de ännu bättre och knockade ut konkurrenter som WBLS och KISS FM ut ur ramen. Hand hade en jättebra röst som kunde hajpa och intressera människor

Flavour Flav & Chuck D

Chuck Tar Rap Musiken på Allvar

När Hip-Hop musiken fortfarande var i sina yngre dagar så fanns det inte många skivor som kunde fylla ut deras radioprogram. Och nu med Flavour Flav med i bilden så experimenterade de sin egen musik i stationen. Deras första demolåtar, ”Public Enemy No.1”, ”Miuzi Weighs A Ton” och ”You’re Gonna Get Yours” var en hit för lyssnarna. RUN DMC ”Vi brukade alltid gå till radiostationen för att hänga med dom och sedan kommer jag ihåg när vi var där för ungefär den 25:e gången. De spelade låtar och sedan när det spelade de låt Public Enemy No.1. Efteråt så tog vi kassetten, jag och min DJ Jay Master Jay gick till Rick Rubin (Skivbolaget Def Jams ägare) och sa du måste lyssna på det här, du måste lyssna på det här! Vi sa exakt så här till honom: ”En profet har kommit ner från himlen för att sjunga med mikrofonen”. Rick Rubin var imponerad och ville signa Chuck direkt.

Def Jam var inte vilket skivbolag som helst. Under mitten av 80-talet så låg de bakom framgångarna för en av de två största grupperna RUN DMC som hade ett enormt inflytande på hip-hopens utveckling under 1980-talet och var ansvariga för att ha gjort hip-hop musiken mainstream och Run–D.M.C. blev den första hip-hop-akten som blev spelad på MTV. Medlemmar var ”Run”,”Jam Master Jay” och ”DMC”. Den vita hip-hop Beastie Boys hade också med kontrakt med bolaget med stora framgångar och samt mega talangen/stjärnan LL Cool J. Def Jam Recordings spelade en viktig roll för tidiga amerikanska hiphopens framväxande under andra halvan av 1980-talet. Kort efter att Rick Rubin hade öppnat Def Jam så introducerades han till Russell Simmons och tillsammans så skulle de vara två viktiga pusselbitar i Hip-hop världen och historien.

Året var 1986 och Chuck D var 26 år gammal och hade inte några planer på att bli någon rappare. Han tyckte att var för gammal för att uppträda och sjunga hip-hop musik. På den tiden var tonåringen LL Cool j och 20 åringarna RUN DMC stjärnorna för unga tjejer och killar. Han tyckte att det var en ”young men game” och sedan tyckte han att han var redan vuxen. Rick Rubin försökte signera honom på olika sätt. Han ringde många samtal hem till honom. En gång lät det såhär när Rick ringde, ”Mamma säg till honom att inte att jag är hemma. Säg till honom att jag inte vill göra några ”stupid goddamn records”. Kunde Chuck säga. Han ville bli en radio personlighet och spela musik. Men till slut lockade musiken honom för mycket. Hip-Hop musiken behövde honom, jättemycket kan det också konstateras. Här kan ni läsa de tre anledningar till varför han började ta upp mikrofonen på allvar.

Keith Shocklee.”På den tiden var våran R&B killar som Freddie Jackson och alla de andra och vi i ghettot såg det som att vi hade ett gäng ultra-softa svarta män representera den svarta rasen. Det var liksom ”vi är inte såna där”, vi är inte så mjuka. Under 70-talet så hade du riktiga starka svarta män som representera svarta folket. Inte för att dissa nån av grabbarna från 80-talet. Men några fanns det t.ex. Rick James och några andra som fortfarande gällde och kunde representera dig. Sedan hade vi också en som Bobby McFerrin (svart sångare) som släppte hitsingeln som kom på första plats i listorna, ”Dont Worry be Happy”. Det var därför Chuck rappade i sin låt Fight The Power, ”Dont worry be happy was i nr 1 jam”. Det var liksom, du är inte från gatan, hur vet du. Varför ska vi vara ”happy”

En andra anledning kom under RUN DMC turné när media var jobbiga och skyllde RUN DMC för en händelse i Long Beach, California. Nästa dag så var huvudrubrikerna ”Rappare orsakade våldsamt upplop”. Chuck D: ”Vad som egentligen hände var att en RUN DMC konsert var mitt i mellan ett gängkrig i södra California och media blåste upp allting som att det var rap-musiken som var hela anledningen.

Media drog RUN DMC till skiten. De frågade dom om en incident de inte hade någon kunskap över. Media jävlades med dom. Jag kände då direkt jag kunde vara den personen media kunde jävlas med, för då kunde jävlas dubbelt tillbaks, för att jag kunde handskas med media på en högra nivå. Jag var äldre än de flesta rappare, jag kände mig själv bättre. Jag kände att jag kunde ge dom den exakta anledningen varför skitsaker som bråket i konserten hände”…Det han menar var att reportrarna kunde ställa vilken fråga som helst framför kameran och kunde svara utan att ha en publist eller rådgivare bredvid säg

En tredje anledning var när Collage kompisen Bill Stephney sa till honom: ”Hip-hop musiken behöver någon som kan hämta en högre nivå av tänkande till bordet. Någon som kan handskas med människor på en nivå som du gör.” Bill gav honom en utmaning. Han kände att Chuck kunde göra saker som ej hade gjorts tidigare. De tre sakerna hajpade honom till att skapa gruppen Public Enemy och börja ta rappandet seriöst.

Chuck D: ”Rick Rubin hade frågat mig att göra skivor men jag hade typ nekat han i ca sex månaders tid. Men sen satt jag med Bill Sthepney och Hank Shocklee och sa att om jag skulle göra skivor så ska det komma direkt från hjärnan och hjärtat och sedan ska jag inte vara ensam”

Rick Rubin: ”Efter att ha blivit övertalat så som kom han in till mig och sa ok: ”Jag är redo att gör det och såhär vill jag ha det, det är inte bara jag det är Public Enemy (Samhällets fiende). Det är jag, det är Flavour Flav, vi ska jobba med producenterna The Bomb Squad (bröderna Hank Shocklee och Keith Shocklee), sedan blir det The SW1s, där efter Professor Griff och Terminator X.” Vi kommer vara en grupp som ingen har sett tidigare. Det var exakt han sa så till mig.”

Men de fanns ett problem Chuck ville att Def Jam skulle signera Flavour Flav. Bill Sthepney som jobbade i bolaget vill inte. ”Vi ska göra seriöst politiskt rap. Jag ville att gruppen skulle vara seriös och jag ville inte ha Flavour i gruppen i början. Han var för oseriös. Här försökte vi göra seriösa grejer och hur skulle den här killen passa in”.

Harry Allen: ”Ideen med att vi skulle köra en grupp med mottot The Black Panters of Rap och här ska vi ha en kille som är en clown på sitt eget speciella sätt och det skulle många tycka inte hade nån mening.” Rick Rubin nekade också Flavor..

Chuck D ”Ingen ville ha Flavour! Men de ville bara ha mig. Och sedan sa jag om ni ska få ha mig så ska ta ni Flavour Flav annars blir det inget med mig”

Flavour Flav: ”Chuck D tvingade in Flavour Flav rakt in i Def Jam Records”. Sedan de träffades och jobbade i radiostationen så utvecklade Chuck och Flavour en vänskap. De jobbade bl.a. också i Chucks pappas möbelaffär där de körde lastbil och levererade möbler. År 1986 hade de spelat in en freestyle låt som hette Public Enemey nr 1. Det var tanken att Chuck skulle spela in låten själv och men Flavour var i rummet bredvid och Chuck sa till honom att komma in för att han tyckte att han behövde en början och ett slut i låten. Det blev en fin och en intressant kombination mellan två olika röster/stilar. Chuck ville inte sjunga ensam! Rick Rubin hörde Chucks och Flavours låt och blev galen i Chucks kraftfulla röst. Chuck sa att gruppen inte kommer att funka utan Flav.

Keith Shoklee ”När vi kom med den militanta stilen som var till och med för starkt för många svarta människor. Så behövde vi någon som Flavour som bröt isen”

Bill Sthepney ”De hade verkligen helt rätt angående Flavour. Chuck var väldigt seriös med sin ton, så du behövde en paus. Du behövde någon som balanserade ut det eftersom de kunde bli för mycket”

Hank Shoklee ”Från första minut när Flavour kommer ut. Så tar publiken emot honom direkt. Flavours energi var det vi använde till att sprida vårt budskap till resten av värden”

Def Jam recordings publist Bill Adler ”Man var tvungen att klia säg på huvudet och tänka: ”Vad gör denna kille i denna grupp egentligen. Vad har egentligen han att göra med det här rättfärdiga politiska grupp. Men på sikt kunde man se vilken inverkan han hade och han var en nyckelfigur i gruppen. Han togs in av Chuck som en komisk lättnad till säg själv. Det var en briljant ide. Chuck D hade känsla för att bygga upp en motsvarighet för sig själv.”

I Public Enemy tog han på sig rollen som komisk sidekick eller ”hypeman” till Chuck Ds mer allvarliga och politiska underton. Ett av hans kännetecken blev under Public Enemys första turné var att bära en stor klocka fäst i en kedja, som en fortsättning på att det tidigare varit populärt – bland hiphoppare på Long Island – att bära klocka.

Flavour Flav ”Klockan presenterar att tiden är den viktigaste grej i vårt liv som vi inte har råd att slösa iväg. Varje minut eller sekund som går måste vi använda det för våra bästa värderingar. Tiden tog hit oss och tiden kommer att ta ut oss.” Men det roliga med honom är att han hade på säg den varje dag, till och med på fritiden.

Flav ”Många gånger när Chuck D sjunger sin texter så förstod inte alla vad han rappade om och då kan du se vid sidan av honom att jag liksom var som översättare med mina rörelser om vad han rappade om.”

Människor visste inte vad man skulle tro om Flavour Flav. Hur kan man ha något som ger politiska budskap och sedan har man någon som skämtar om allting. Harry Allen: ”Chuck kom med ett koncept. Black surveillance (svarta som bevakar svarta i goda syften i ghetton), Black Self-Knowledge och Black Bower. Med en stor energi. I kombination med Flavours energi och idéer blev det en definition av ett nytt ljud ”. Man kanske också tänker att hur kan man ha Proffesor Griff och Flavour Flav i samma grupp, eller till och med i samma rum?? Två HELT olika människor, personligheter och värdegrunder. Det skulle bli krig mellan dom. Dessa två personer gillade definitivt inte varandra och det skulle hända grejer. Du kommer att kunna läsa det lite längre fram. Då dom två har fått ett eget kapitel efter säg.

Chuck D: ”Vad Flavour tror på och vad Griff tror på är förmodligen två helt olika saker. Men de båda är en del av Public Enemy och det är mitt att jobba att hämta det till en mittpunkt”

Public Enemy skrev 1986 på för Def Jam Recordings och spelade in sin debut album Yo! Bum Rush the

Show. Låten Public Enemy nr 1 blev klar i augusti 1986 och skulle sedan komma ut i oktober, men albumet blev istället framskjuten till februari/mars 1987, och det var det som var kruxet.

Hip-Hop utvecklades jättefort under den tiden och rap teknik och produktion förändrades hela tiden. När albumet till slut kom ut så lät det redan lite gammalt/ofärskt och för att göra saken värre så tog Eric B & Rakim alla med storm med sin nya stil.

Man brukar ofta säga att mellan åren 1986–1989 så var Hip-Hop musiken väldigt innovativ och det kom nytt ljud/produktioner/rap stilar. Chuck D: ”När vårt debutalbum släpptes  4-5 månader försent. Vår musik var bra och Flavours inträde räddade albumet lite för att han gjorde saker som var helt nytt…Jag spelade in vårt album efter att ha blivit inspirerat av RUN DMC och Schooly D. Min röststil var gammalt datum när artister som KRS-1 och Rakim albums släpptes. Vårt album skulle ha låtit mycket bättre om den hade kommit ut fem månader tidigare, men att vara i ett stort bolag så får man ibland vänta.”

Bill Adler ”När Eric B & Rakim kom ut med sina låtar ”I Know You Got Soul” och ”Eric B for President” så ändrade de stilen helt. Det var en ”Game-changer”.”Under året 1987 släppte Eric B & Rakim låten”I Know You Got Soul” som var den mest otroliga rap låten jag har hörde då”, minns Chuck D. ”Jag sa till mig själv att ”det här var den största grejen i Hip-Hopen någonsin. Jag var till och med arg för att jag hade fått stora utmanare som lät otroligt bra. De ändrade rappen totalt”. KRS-1 och speciellt rap innovatören Rakim kom med sin nya rapstil d.v.s. de kunde ta en ”A faster beat and slow it down with the their vocals” som man säger. Eric B & Rakim släppte sitt album Paid in Full och detta anses var en stor banbrytare i hip-hop värden eftersom Rakim kom en ny still så kom att influera ALLA rappare från 1987 och framåt. Han satte tonen och alla andra följde efter. Det var nästan så att Chuck D tappade självtroende när Rakim kom med sin ”laidback stil” och sin lyriska tekniska rap stil. Men lyckligvist tog han säg i kragen. Detta fick honom att lyfta och förbättra säg.

”Rebel Whitout a Cause”

Bill Adler: ”De förstånd att så fort den skivan kom ut så var allt innan Rakim stilen gammalt. De kunde hålla ner sina huvuden och gett upp. Men de gjorde ingen av dem. De gick tillbaka till studion och gjorde deras bästa album i hela deras karriär”. Kevin Powell (Som är en av de mest kunniga hip-hop journalisterna) säger.. ”När Låten Rebel Whitou a Cause kom ut sommaren 1987 kommer jag aldrig och glömma det. Det som fick mig och fastna var sirenen ljudet”..DMC ”Det var innovativt, det var kreativt, det var experimentsfullt och ljudet var HÖGT”. Chuck D ”Jag sa om vi dör imorgon så är denna låt våran signum”. Den låten hördes i Bronx, Queens, Brooklyn och Manhattan. Rebel Whit a Cause blev ett signum för Public Enemys ljud. Låten kunde också matcha Rakims låt ”I Know You Got Soul” i innovation, bra kvalité och färskhet. Harry Allen ”När Rebel kom ut så var det ända man hörde ifrån bilarna var det ljudet som lät eeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhh. Ingen spelade något annat den sommaren”. Under åren passade P.E att göra en lite turné och där de fick störst kärlek var i Philadelphia och det var mer än var det fick i hemma staden New York som var lite svår flörtat. Staden tyckte också att undergroundgruppen som inte hade slagit igenom stort behandlade dom bättre än de andra New York rapparna. Så fort gruppen spelade Public Enemey nr 1 blev publiken galna. Staden Philadelphia var en vaken stad och kallades för ”The City of Brotherly Love”. Det betydde att där någon av vilken färg eller bakgrunden kunde leva tillsammans i fred och harmoni. Staden gillade gruppens sociala medvetenhet och deras kunskap om gatu-politik. Chuck D: ”När vi spelade låten Rebel Whitou a Cause i Philly, då kan jag svära vid gud att jag trodde nästan att byggnaden skulle rasa ihop. Hela dagen efter så flöt jag på himlen. Det var första gången som jag sa till mig själv att vi har nånting på gång. Vi har något mäktig på gång”.

Daniel Habtu ”Det som var intressant med Chuck var att han bevisade att man inte behöver vara kriminell, sitta i fängelse, sälja droger eller skjuta någon för att kunna vara en rappare. Med sin kunskap och självrespekt så visade han en bredare bild utav Hip-Hop musiken”

 

Gruppens, logo symboliserade den svarte mannen i Amerika, ”The B-Boy guy in middele stance and the silhouette was more like the black man on the target.” säger han

Def Jam Tour

Gruppen testade sitt nya material i Def Jams 1987s Europaturné med LL Cool J, Eric B & Rakim. Första stoppet var i London. Dave Pearce, BBC radio DJ: ”Public Enemy byggde upp en atmosfär som var nästan farligt och som att något spännande skulle hända och detta skulle bli en stor show”. The Black Panters of Rap blev populära i den europiska pressen och marknaden eftersom de skiljde säg från de andra: Så deras första album var omtyckt där. Chuck D sa saker under sina intervjuer som de aldrig hade en rappare säga tidigare. P.E var ett otroligt bra live band, för att på scenen hade de Chuck som var en kraftfull rappare, man hade Flavour Flav som underhåll publiken med sin spontanitet och energi, du hade the SW1s med sina militanta stil, militär kläder, svarta glasögon, falska uzis som såg äkta ut och de hade också en militant dans/rörelse som jag tror är inspirerad av Marshall art ”Stridskonst”, du hade också den stora Termiantor X i DJ båset med sin mörka glasögon och sedan hade du Proffesor Griff på scenen som talar och säger ”Fuck the Racist, its only one human race” . Public Enemy förstod att nå fram sitt budskap är genom ett kraftfullt uppträdande. Det kändes som att om Malcolm X skulle haft ha en hip-hop grupp, så skulle de vara detta.

När de kom till England så var läget i världen: Margret Thatcher Premiär Minister i England, Nelson Mandela var fortfarande i ett Syd Afrikansk fängelse, Reagan var fortfarande USA:s president, Berlin muren var fortfarande uppe i Tyskland och Martin Luther King dagen var fortfarande långt ifrån. P.E kom i denna värd med massa saker att säga.

En av anledningarna varför de blev omtyckta var att de var den första hip-hop gruppen att komma in i U.K och säga fuck Thacther och fuck Reagan. Och samt för deras pro-black politik. Publiken var överraskade och reaktionen var liksom, ”Du kan inte verkligen säga fuck the Queen” och ”Kan det verkligen var ok och säga så”. De förstod också det karibiska ursprunget många i landet hade. De kände till invandringen från Karibien under 1950-talet. Noterbart är att de flesta som går på konserter och köper deras skivor är vita. Showen började med att Proffesor Griff gjorde avspark genom att komma in ledande på scenen, The SW1s bröt säg in med deras militär kopplade stil, Terminator X började scratcha och att föreslå showen var nära. Till sist Chuck och Flav sprang in i scenen med ett stort jubel. Antalet många personer på scenen var något hip-hopen hade aldrig sett förut. En Public Enemy konsert var en mycket energisk och livlig händelse.

KRS-1 ”De kom ut med deras SW1s Security of the First World. DET VAR NÅGOT SOM VI

VERKLIGEN ALDRIG HADE SETT ELLER HÖRT NÅGNON GÅNG HELT ENKLET”

 

THE S1Ws (Security of the First World) med sina Uzis och Terminator X i DJ båset

Security of the First World (The SW1s) representerade att en svart man kunde vara exakt lika intelligent som dom de var starka. Det skedde delade meningar om deras Uzizs vapen på scen. Men för gruppen symboliserade Uzin på scen att det faktum att den vita mannen åkte till Afrika med pistoler och kontrollerade afrikaner med hot med pistoler och därför så sa gruppen att om vi behövde pistoler för att försvara oss i vårt försvar så behövde vi det.

Vad är ert budskap? Chuck D: ”Vårt meddelande är att säga till svarta människor att vi måste respektera oss själva innan vi får respekt utav andra. Vårt budskap är också att säga att vi afroamerikaner har också en bakgrund och kultur och samtidigt säga också att det finns anledningar varför vi afro-amerikaner har blivit som vi har blivit”

Chuck D ”Vi tror att vi som svarta människor, afro-amerikaner och afrikaner utomlands är ”Första Värdens Människor”. Jag vet inte vart begreppet ”Tredje Värdens Människor” kommer ifrån för att vi är ”First World People”. Afrika är den ursprungliga plats för mänskligheten den första människan är född där och Civilisationen började där”

Vilka är männen som står i bakgrunden? Chuck D ”The S1Ws (Security of the First World) är Public Enemys frontfigurer. De bevara kulturen av svarta människor och det visar det på scenen och när vi är utomlands. Deras klädstil är en blandning av The Black Panters och Nation of Islam stilen. Dom är grymma!”

Flavour Flav: ”Det är många människor som frågar mig, vad är ditt jobb, vad gör du?.. Mitt jobb är att backa-up Chuck. Det är jag som håller Chuck hypad. Det är jag som säger Chuck kom igen, nu fångar vi publiken och sedan brukar han säga, ”ok kom så tar vi publiken”. Det är jag som är hypen i gruppen”

Chuck D ”Jag gillar situationen här i London, de är redo för oss om man ska jämföra med USA. Här finns det en medvetenhet som inte finns i USA. En så länge, men de kommer att ha en till nästa år!!!”. Han gillade responsen från London publiken eftersom i USA snackade men mest om deras fräscha beats och ljud istället för texterna. Medans i London så lyssnade man mer i texterna än ljudet och beatsen och det uppskattade Chuck mycket. Åskådarna i London efter konserten: ”Eventuellt kommer musiken att eventuellt att dra alla tillsammans. Det är det som Public Enemy handlar om. De försöker att ta den svarta personen till nivån till den vita mannen”

Nelson George, musikjournalist: ”Allting med P.E. skrämda det vita befolkningen. Vad de pratade om och vad de hade på säg. De var unga svarta människor som SKREK svarta människor och SVART och det var problemet (skratt). De attackerade både vita och svarta människor.”

Situationen 1987

Chuck D var inte bara kritiskt mot det vita maktsystemet här riktar han en känga mot det svarta Amerika så här säger han under en intervju år 1987.

”Det fanns en mjuknad under 70-talet efter medborgarrättigheternas vinst under 60-talet. Plus att några av våra ledare blev dödade eller att några ledare sålde sin själ. Det fanns också en propaganda från staten för att det ska se ut som att saker och ting har förändrads t.ex. att ta in några svarta personer till några ställnings framträdande positioner och då snackar vi om TV shower och andra saker. Medans de andra hölls nere. Svarta kunde inte förstå hur plötsligt de kunde få denna fördelen och sedan glömma bort resten, de blev lata. De glömda att lära de unga vad de lärde säg under 60-talet om historia och kultur. Om hur tighta vi måste vara och det blev en försvunnen identitet. Vi började tro att vi blev accepterade som amerikaner när sanningen är att vi fortfarande möts av en dubbelmoral i varje minut av våra liv”.

Men samtidigt så fanns det mycket under Ronald Reagans tid i Amerika att protestera för om du var ung och svart. Det var en väldigt stor Crack-kokain epidemi som man aldrig hade sett tidigare. 1980-talet var crack tillgängligt i alla utom fyra delstater i USA och i slutet av 80-talet beräknades fler än 10 000 gängmedlemmar vara involverade i crackhandeln. Med handeln följde en omfattande kriminalitet och många mord i New York var crack-relaterade. Det fanns STARKA konspirationer om att CIA och regeringen var ansvariga för att hämtat all crack och heroin in till USA. För att hålla nere den svarta populationen. En gammal L. A.P.D polis sa under 90-talet rakt ut att ”Att knarket som har kommit in har distribuerats av regeringen och CIA”.

Bill Sthepney ”Vi var ca 20 år efter Malcolm X och Dr Martin Luther King dödades. Men trots att det fanns politiker och figurer som gjorde ett försök som försökte fylla ut skorna efter dessa två så funkade det inte. Men för vår generation såg vi ingen som fyllde den rollen, så musiken fyllde denna vakum på ett sätt.” Chuck D var redo att göra någonting åt detta och när de brukade öppna upp för Beastie Boys så spelade Proffesor Griff som kallades för ”Minister Of Information” upp kassettband från olika tal från Minister Farrakhan och Dr Khalid Abdul Muhammad i turné bussen. Chuck lyssnade noggrant och sög in!