Muhammad Ali (Del 9 av 12)

"Om de hade blivit lämnade ensamma så tror jag att Joe Frazier hade slitit av Alis huvud och det var förmodligen vad han tänkte göra."

Ali- Frazier II

 

Ali-Frazier II var också likt första fighten i Madison Square Garden. Trots att ingen hade titeln så var detta möte viktig när det gällde deras stolthet. Frazier hade förlorat sin titel mot George Foreman några månader tidigare. Ali ville desperat att sudda bort sin förlust från ”The Fight of The Century” medans Frazier rakt av inte gillade Ali.

Dave Wolf (Fraziers team)I ringen var de jämna men utanför ringen så kunde inte Joe matcha Ali. Deras första match så gjorde Joe vad han skulle. Han vann rättvist och hade all rätt att bli accepterad tungviktsmästare. Jag tror att Joe hade en orealistisk förväntan av vad som skulle hända när han besegrade Ali. Han trodde att alla Ali relaterade problem som existerade i hans sinne, speciellt när det gällde termen få acceptans i den svarta kommunen skulle försvinna. Men det gjorde det inte. Joe var fortfarande inte uppfattat som den totala mästaren och han skyllde de mesta på Ali. ”Veckorna upp till deras andra match så förolämpade Ali och Frazier varandra upprepade gånger.

Joe Frazier:Clay och jag vill varandra åt jättemycket. Jag kallar fortfarande honom Clay. Hans mamma kallade honom Clay. Om du har vart runt denna kille länge nog så kan du ha mycket hat i ditt hjärta när klockan ringer för match, men annars så kollar du på killen och skrattar. Det är någonting fel med killen. Jag är medveten nu att denna kille har några skruvar lösa någonstans.” Ali i sin tur tog nöjet att kalla Frazier ”ignorant”, en titel som Frazier hatade mer än något annat. ”Joe Frazier säger att han ska träna sin till att bli en boxare. Jag ska göra min son till en advokat eller läkare. Jag ska hjärntvätta honom, utbilda honom. Jag ska lära honom skriva, läsa och utländska språk.” Onsdagen den 23 januari, 1974, fem dagar innan deras första fight så kulminerades deras bitterhet gentemot varandra i en talkshow.

Howard Cosell ”Den lördagen skulle ABC visa ett videoband av Frazier-Ali I och vi arrangerade att Ali och Joe skulle komma till studio för att kommentera rond för rond. Joe var när att inte komma. Fraziers tränare Eddie Futch trodde att Ali skulle utnyttja läget för att göra personliga angrepp inför en nationell publik och jag gav mitt ord att det inte skulle hända. Jag sa till Joe att vi skulle koncentrera oss på video-matchen och att jag skulle skära bort Ali om det dök upp någon signal av personlig attack. Givetvis räckte mitt ord för Joe. När de dök upp till studion så satte producenten både boxarna exakt bredvid varandra. Allting gick som smör innan Joe–inte Ali, Joe–gjorde en anmärkning om att Ali var tvungen att gå till sjukhus efter fighten. Upp till den punkten så var Ali relativt kontrollerad. Ibland så gick han loss lite men varje gång han gjorde det så styrde jag samtalet till den rätta linjen. Det var efter Joes kommentar om sjukhuset som situationen exploderade.

Av alla de boxare Ali hade mött under sin 20-åriga karriär var det Joe Frazier som han fruktade mest och Ali försökte därför störa honom. Ali ifrågasatte ännu en gång domslutet och förlöjligade Frazier offentligt. ”Vita människor anser att jag förlorade. Vissa vita i alla fall. Alla svarta människor vet att jag vann. På grund av min religion och p.g.a. att jag vapenvägrade, så jag förlorade jag fighten.” Inför deras första match så kallade Ali honom för en Onkel Tom och visste att det gjorde ont. Inför deras nästa match kallade han honom för ignorant vilket fick omedelbara konsekvenser eftersom de började bråka fysiskt i studion.

Så fort sjukhus kommentaren kom Fraziers mun, svarade Ali: ”Varför sa du något om sjukhuset, Joe? Varför tog du upp sjukhuset? Jag skulle inte prata om sjukhuset om jag var du. Alla vet att jag var där i tio minuter. Du var där i tre veckor. Du är ignorant, Joe.

Ignorant var ordet som tände honom (Ali hade sagt det ca 2–3 gånger under talkshowen). Nu fick det vara nog.

Frazier tog av sig mikrofonen han hade på säg. Han stod upp, lutade säg mot Ali och krävde: ”Varför kallade du mig ignorant?” Upprepade han några gånger. Alis bror Rahman som var i studion rörde säg mot Frazier och Frazier sa till honom ”Vill du också vara med i detta?” Sedan ställde sig Ali från sin stol och tog tag i Fraziers nacke och de började bråka/brottas fysiskt medans båda läger skulle bryta loss dom ifrån varandra, otroliga scener!

Ali trodde Frazier lekte, Frazier lekte inte.

Dave Wolf ”Bråket var äkta. Joe var arg. Ali hade kallat honom ignorant en gång för mycket men det var mer saker inblandat än så. Rahaman (Ali bror) hade häcklat Joe från den första ronden av videon. Han var bara några meter ifrån och varje gång Ali landade ett slag började Rahaman skrika, ”Amen! Praise Allah! Där var det igen! och Joe började brinna. Det var inte bara vad Ali sa. Det var också vad Joe fick höra på i den andra örat. Om vi visste att säkerheten var så svagt och att Rahamn skulle bli tillåten att bete sig som han gjorde, så är det ingen frågan om saken, Joe skulle inte komma. Rahaman var mer som en ”hypeman”. Han fick Joe arg nog och sedan kom Ali in med ”ignorant” kommentaren. Jag vet inte om Ali visste att ordet ignorant var nyckeln ordet. Men Joe gjorde misstaget att ta upp sjukhus grejen därför att han inte var i en position att förklara varför han var i sjukhuset i så länge efter fighten…Jag kommer ihåg när Ali greppade Joe, Joe bara slängde honom på golvet. Sedan försökte Rahaman stoppa bråket eller pila på Frazier eller något sådant, men sedan kom Joes folk efter honom. Cosell såg rädd ut och Ali såg också rädd ut. Vid den tidpunkten så insåg han Joe inte lekte. Och jag säger till dig om ingen hade varit där, om alla hade försvunnit ifrån rummet, så vet jag inte vad Joe hade gjort med honom. En sak vet jag, Joe är inte killen du vill fightas i gatan med och Ali var en kille som inte skulle skrämma dig på gatan. Om de hade blivit lämnade ensamma så tror jag att Joe hade slitit av Alis huvud och det var förmodligen vad han tänkte göra.”

Joe Frazier gjorde inte det för TV eller för att hajpa matchen så vissa fighters gör. Han tyckte verkligen illa om honom. De var helt klart ovänner. När Frazier eskorterades ut av sitt gäng för att lugna ner sig så skrek Ali: Monday night boy medan Frazier skrek, You be there on time!

Larry Holmes (Ex- Tungviktsmästare) ”Du ser boxare idag prata strunt och försöker på varandra… men nej, Joe Frazier var äkta, Muhammad Ali var äkta. Det var seriöst

Strax efter ”wrestling fighten” eller tumultet så var Fraziers tränare förgrymmat eftersom att ingen hade berättat att de båda boxarna skulle sitta bredvid varandra utan att någon är mellan dom och ett utav Alis gäng skulle vara ett problem…. Nu till boxningsmatchen. Trots att Frazier vann första matchen så var Ali lite mer favorit tippat. Ännu en gång så var Madison Square Garden utsålt. Men Ali-Frazier II var olikt Ali-Frazier I.

Båda boxarna skadade inte varandra lika hårt som då, tre år tidigare fick de in mer rena träffar på varandra. Match nummer två blev en antiklimax. Medveten om Fraziers styrka höll sig Ali undan ifrån repen för att sedan vinna på poäng. Matchen gick i alla ronder. Ali undvek att vila i repen och var i centern av ringen och slogs. Ali vann matchen på poäng. Fraziers tränare blev rasande och ansåg att domaren gynnade Ali. Tony Perez tillät Ali att hålla Joes huvud på ett sådant sätt att Joe inte kunde slå kroppsslag som i första och matchen. Domaren sa efteråt att han inte kunde göra något åt det eftersom Frazier också ville gå i clinch och inte klagade. Matchen saknade nerv eftersom ingen av boxarna hade titeln. Efter fighten så var Frazier snabb kräva en returmatch. Trots att han fick Ali och vänta trettio-fem månader för en returmatch mot honom, så sa han till reportrarna ”Jag vill ha honom igen. En gång till.” Ali svarade ”Jag ska inte ducka Joe. Jag ska ge Joe alla chanser som han vill.Men först skulle ha gå en viktig mot George Foreman i hjärtat av Afrika för att göra ett försök att återfå  tungviktsmästerskapstiteln av världen.