Muhammad Ali (Del 4 av 12)

"Jag behöver inte vara vad du vill vad jag att ska vara. Jag är fri att vara vad jag vill vara."

Muhammad Ali!

 

E F T E R segern så respekterade man hans boxningstalang och han blev också hyllad för det. Innan denna match så gillade inte folk honom på grund av sin stora mun och skrytsamhet, men efter att han vann tungviktstiteln så skulle hatet komma till en annan nivå. Han besegrade Sonny Liston och sa att han chockade världen. Nästa morgon så mötte han pressen och denna unga 22-åriga afro-amerikanen tittar in alla i ögonen och säger: ”Jag behöver inte vara, vad du vill vad jag att ska vara. Jag är fri att vara vad jag vill vara.” Han hade gått ut och sagt att han var medlem i Nation of Islam. Men när han berättade att han var medlem hos de ”svarta muslimerna” så buades han ut av de vita massorna. När han sa att han officiellt var en medlem medlem i Nation of Islam så var det monumentalt!

Efter segern håller han en presskonferens i 125 street i Harlem och säger att han inte längre vill kallas Cassius Clay. Hans nya namn var Muhammad Ali. Han sa att han inte använde sitt slavnamn längre och bad reportrarna att respektera det och, men självklart gjorde inte alla det. Reaktionerna var liksom rena rama skräcken! ”Hur kunde han?” ”Är han galen? Det vita USA acceptera inte det.” Vilket var sant. Reaktionerna på hans uttalande var misstro. Rahman Ali (lille bror):”Jag minns när vi berättade det hemma. Vi sa: ”Vi har fått nya namn.” De frågade argt vad vi menade. Min bror sa: ”Pappa, jag heter Muhammad Ali. Acceptera det.” 

Robert Lipsyte – ”På New York Times sa man: ”Vi lärde känna dig som Cassius Clay. Tills ditt nya namn registrerats förblir du Cassius Clay.” Det där störde mig faktiskt. Ingen frågade John Wayne eller Rock Hudson vad de hette egentligen. Jag smög med det så ofta jag kunde. Jag skrev oftast Muhammad Ali även känd som Cassius Clay

 Joe Louis (Färgad, ex-mästare i boxning) Clay är en bra boxare men olyckligt nog så är han en svart muslim. En mästare borde representera alla sekter, inte bara en.

Michael Sheldon: ”För hans syften så påverkade Elijah Muhammad den unge mannens karriär och fyllde hans huvud med rasistiska saker”

Muhammad Ali: ”Nation of Islam var först och främst inriktad på att lära ut svart stolthet och självkännedom. Varför skulle de vi fortsätta att försök tvinga oss in på vita restauranger och i vita skolor när vita människor inte ville ha oss där? Varför inte snygga upp våra egna kvarter och våra skolor istället för att flytta ut från dem och in i vita människors områden? Nation of Islam lärde ut att integration skulle bara fungera när svarta människor hade något eget. Vi hatade ingen; vi ville bara vara med våra egna. Svarta människor hade problem med droger, alkohol och gängkrig mot varandra; vi behövde hjälp oss själva först… Vi behövde snygga upp våran självbild och älska oss själva så som Gud hade skapat oss själva. Sedan kunde vi arbeta tillsammans och leva ihop med andra på ett fredligt sätt. Välgörenheten måste börja hemma och det var det ända vi försökte göra – ta hand om oss själva

Reporter: Varför heter du Muhammad Ali?

Svar: Min läromästare Elijah Muhammad gav mig namnet. Det är mitt originella namn och det är en svart människas namn. Cassius Clay var mitt slavnamn. Jag är ingen slav längre.

Inspirationen att byta namn kom ifrån en föreläsning av en präst som sa: Kineserna fått sitt namn från Kina, ryssarna av Ryssland, kubaner av Kuba, italienarna av Italien, engelsmännen av England och så vidare. Alla hade fått sitt namn av en plats de kunde kalla sitt hemutan de svarta.

Muhammad Ali Inte ens mitt namn Cassius Marcellus Clay var egentligen mitt. Cassius Marcellus Clay var en vit man från Kentucky som ägde slavar. Så jag var uppkallad efter en slavägare och för mig representerade mitt namn hundratals år av orättvisa och slaveri.” Kyrkan som hans familj gick på var en vit kyrka. Baptistkyrkorna var vita och där satt de svarta längst back. Det var ingen riktig kyrka. Hans nya kyrka sa: ”Svart är bäst, vita är djävulen.” De svarta hade haft tålamod i 400 år för att någon rättvist skulle hända och nu fick det vara nog. Man måste också komma ihåg att denna tid inte var lång efter att svarta män lynchades offentligt.

Muhammad Ali ”Vilka blev lynchade. Var det vi som brände kors. Var det vi som våldtog, hängde människor, slog folk med piskor. Var det vi som förslavade en folkgrupp. Vilka var slavar i 400 år. Vad har vi egentligen gjort för Amerikas vita människor att de nu hävdar att vi hatar dom. Jag är Amerika. Jag är det förflutna du inte känner igen. Men börja vänja dig med mig, svart, kaxig, självsäker, mitt namn inte ditt, min religion inte ditt. Börja vänja dig med mig” –  

Jim Brown (Aktivist/Idrottslegend, 60-talet): ”För Muhammad Ali hade blivit muslim. På den tiden man sa man svart muslim. Svarta muslim rörelsen var en ytters kontroversiell organisation. Alla som förknippades med dom fick verkligen smaka på systemets vrede. Det så kallade ””Svarta Muslimerna” i Amerika på den tiden, Malcolm X, Elijah Muhammad var verkligen kontroversiella 

Malcolm X: ”Maktstrukturen hade lyckats skapa bilden av den svarta amerikanska mannen som en person utan självtroende, utan kamplust. De hade lyckats med detta genom att ge honom bilder på hjältar som var varken militanta eller självsäkra. Och här kommer nu Ali som är raka motsatsen till allt som symboliserade den svarta mannen

Ferdie Pacheco ”Svarta räknades som omänskliga. Hårda ord och säga ifrån mig men det är sant, speciellt i södern där Ali är ifrån. Han kommer nu med sin atletiska förmåga, hans personlighet, hans komiska rolighet och hans snygga kropp och ansikte. Han säger till kameran ”Svart är vackert. Titta på mig. Jag är snyggare än vem som helst i Hollywood… och jag är svart”. I denna kontext så var han lika stor som Martin Luther King för att han fick svarta människor att tänka att de var bra eller att de var bättre.

Det var en tid för en social revolution i USA och Ali skulle inte gömma sig eller backa undan bakom sina rikedomar. Han var den första svarta idrottare som vågade tala ut om orättvisor och stå upp. Det störde folk att Ali var världsmästare och att den mest respekterade titeln låg i händerna hos de ”svarta muslimerna.” Tidigare kontrollerades boxningen av den italienska maffian, vilket inte heller folk tyckte om. Men det skulle hellre föredra maffian före Nation of Islam. Ali tyckte inte illa om vita människor. Han tyckte bara inte om det många vita representerade. När han åkte till England så gillade han engelsmännen.

Thomas Hausser – ”Ali förstod med tiden att han var en stor och viktig person som hade ett inflytande på människor. Första gången han förstod det var nog när han besökte Afrika efter att han blivit världsmästare. Vart han än åkte kantades väggarna av människor. Folk som kommit ut ur djungeln bara för att få en skymt av honom. Då förstod han för första gången att hans berömmelse sträckte sig utanför Louisville och USA. Han presenterade något, men han visste inte vad, men han visste att han representerade något för människor utanför USA.

Han besökte länder som Ghana där tusentals jublade åt hans ankomst, Nigeria och i Egypten där utbröt tumult när han kom. Han var den förste boxningsmästaren att åka till Afrika. De andra svarta mästarna hade inte ens tänkt på Afrika. De andra föredrog istället att åka till Paris eller London.

När Ali hade kommit tillbaka från Afrika så gifte han sig med Sonji Roy, augusti 1964. Men detta äktenskap skulle inte hålla länge eftersom hans hustru var en kvinna som gillade att ha på sig vanliga klänningar, kunde roa sig med ett litet glas vin. Det fanns en skillnad mellan muslimerna och Sonji Roy, och det mixade inte ihop. Ali hade sagt till henne att order hade kommit till honom från Elijah Muhammad att hans nya fru hade skämt ut Nation of Islam över hela värden.