Muhammad Ali (Del 12 av12)

"Den första tungviktaren att vinna tungviktsmästerskapet tre gånger om"

Slutet

 

A L I efter Manila var den mest kända och förmodligen den mest populära personen i världen. När han kämpade i ringen så höll folket andan. Mer än en boxningsmatch var i potten, mer än ett världsmästerskap var involverad. Alis popularitet och storhet som en boxare var bekräftat. Tidigare hade allt han gjort i ringen och utanför ringen blivit kritiserat av media. Nu verkade som om han inte kunde göra nånting fel.

Howard Bingham (Bästa kompis) – ”Några veckor efter att slagit Joe Frazier i Manila så var vi i New York för en reception i FN. Ali kollade på nyheterna på TV och en nyhet om ett judiskt allaktivitetshus som skulle stängas p.g.a. att de inte hade pengarna. Det var ett ställe för gamlingar. Det var handikappade och många av dem hade blivit förföljda av nazisterna i Tyskland. Nästa morgon så gick vi till stället där huset var. Ali tittade runt, pratade med några människor och gav dom en check på hundra tusen dollar. Så var han bara. Och när någon frågade varför han gjorde det, så sa han bara att han hade en mjuk plats i hans hjärta för gamla människor.

Bobby Goodman ”Ali var så god mot många människor och många av de utnyttjade honom för det. När han åkte till Tyskland för att möta Richard Dunn så stannade hans följe i ett av de bästa hotellen. Och dessa människor tog för sig stort där, telefonräkningar, resturangräkningar, bar avgifter, presentbutik inköp och allt detta belastades till Ali. Och för första gången så såg jag han bli arg när folk spenderade hans pengar. Han kallade alla till sin hotellsvit och började skälla. ”Hur kan ni grabbar behandla mig sådär? Jag betalar er; jag matar er, jag tar er över hela världen hela tiden och det ända ni gör är att utnyttja”. Det var folk som beställde två-tre biffar och kastade det som var över och det ända Ali sa var ”beställ inte två biffar och lämna en kvar. Om du är hungrig efter en biff beställ en till istället.” Telefonräkningarna på hundratals dollar var också på tapeten och då sa han ”Jag vet att det är tufft att vara borta från hemmet, så gör bara ett samtal om dagen.” Det frustrerade Angelo och det drev bästa kompisen Howard Bingham galen.Ali hade svårt och säga nej, säger hans ex-fru Belinda. På något sätt var han osäkrare vad folk trodde. Han ville att alla skulle gilla honom och det som hände var att visa förstod det och tog vara på situationen.

Lloyd Wells ”Jag har varit kring idrottare hela mitt liv och visa om dom är generösa och visa av dom är skitstövlar. Men Ali var en så givande person. Han såg still att alla fick betalt för deras service. Om någon tog hans väska ur bilen så gav Ali personen alltid dricks. Han lämnade aldrig en restaurang utan att ge dricks till servitrisen. Han förstod att de människorna hade räkningar att betala för, kläder att betala för, maten och ställen att bo i. Han kände aldrig sig ”rätt” om han spenderade pengar på sig själv, istället för att hjälpa andra.

Jag kommer aldrig glömma när vi var i Haiti en gång. Vi körde till flygplatsen och plötsligt sa Ali, ”stoppa bilen, stop.” Det var en gammal haitisk kvinna som satt på vägen, bara satt där och gjorde inget speciellt. Ali gick ut bilen, gick över till henne och gav henne en handfull av pengar. Kvinnan kollade på honom och började gråta. Hon kunde inte tro det, och Ali gjorde såna saker hela tiden. Pengar och ägodelar brydde han inte sig om. Han spenderade på alla utan honom själv. Jag kan inte säga till dig hur många gånger han fick en check på fem eller tio tusen dollar och sa, ”skicka detta till min mor eller skicka det till min far.” Han betalde skatterna på det också. Jag säger det till dig, om någon hade skärt upp Ali så skulle det hitta att hans hjärta var gjord av rent guld

Efter Frazier så mötte och besegrade han Jean-Pierre Coopman, JImmy Young, Richard Dunn. Ali boxades mot Ken Norton för tredje gången på Yankee Stadium i september 1976 och vann i ett kontroversiellt beslutet, som möttes av högljutt buades av publiken. Publiken kände att Ali vann för att han var Ali, de kände att Norton skulle vinna. Efteråt meddelade han att skulle sluta boxning för att utöva sin tro, efter att ha omvandlats till Sunnimuslim, efter att han gått ut Nation of Islam föregående år. År 1977 boxades han två gånger och båda gånger vann han knappt. Men han hade fått många slag på huvudet. I februari 1978 mötte Muhammad Ali Leon Spinks i Las Vegas. Vid den tiden hade Spinks bara gått sju professionella fighter på sin meritlista. Ali sparade mindre än två dussin rundor i förberedelse för matchen och var allvarligt ur form när matchen började. Han förlorade titeln genom ett split beslut. Ett omspel följde kort därefter i New Orleans, som bröt publikrekord. Ali vann ett enhälligt beslut i en kamp, vilket gör honom till den första tungviktaren att vinna tungviktsmästerskapet tre gånger om!!

Efter hans vinst mot Spinks den 27 juli, 1979 meddelade Ali hans att slutar från boxning. Men hans avslut var kortlivade. Muhammad Ali meddelade sin comeback för att möta Larry Holmes för WBC bälte i ett försök att vinna mästerskap för fjärde gången om. Kampen var till stor del motiverad av hans behov av pengar. Boxning författare Richie Giachetti sade, ”Larry ville inte slåss Ali Han visste Ali hade ingenting kvar. Han visste att det skulle vara en fasa. Sedan så försökte ännu en gång mot Trevor Brebick 1981, 11 december. Muhammad förlorade och satte PUNKT för sin tjugoettåriga långa karriär.

”Sedan jag förlorat min sista match tvingades jag medge att det var över. Tiden hade tills sist hunnit ikapp mig. Jag skulle senare upptäcka att jag hade Parkinsons Sjukdom. Fram tills dess kunde jag aldrig riktig säga adjö till boxningen, så boxningen sa adjö till mig. Ingen av de svarta boxarna för mig slutade på toppen. Jag ville bli den förste. Sanningen är att om jag hade vunnit min sista match hade jag fortsatt. Jag skulle vara sextio och fortfarande försöka göra det omöjliga. Någon skrev att jag stannade i sporten för länge och det jag älskade till sist förstörde mig. Men om jag kunde göra om alltihop, skulle jag göra det på exakt samma sätt. Det jag drabbades av fysiskt var värt vad jag har åstadkommit i livet. Mitt hjärta sa en sak till mig och mitt intellekt sa någonting annat. Och när jag var tvungen att välja mellan de två, valde jag att följa hjärtat

Några få år efter han slutade så drabbades han av Parkinsons. Parkinsons sjukdom, är en progressiv neurologisk sjukdom som kännetecknas av rörelseproblem, stelhet, väldigt dåligt tal förmåga och skakningar. Vid samma period så gifte han sig för fjärde gången, med Lonnie Willimas och hon skulle vara den perfekta kvinnan för honom i resten av livet.

     

Efter tragedin den 11 september 2001, så tittade världen på Ali för att han ska tal om sin religion och ännu en gång levererade han som en mästare … ”Döda så där kan aldrig förklaras. Det är otroligt. Jag kan aldrig stödja att döda oskyldiga män, kvinnor och barn. Islam är en religion av fred. Det stödjer inte terrorism eller att döda folk. De är rasistiska fanatiker som kallar säg själva för muslimer genom att döda tusentals. Så de få som gör saker som gör så att religionen i helhet ser dålig ut…. Visa människor som kallar säg själva muslimer och gör dåliga och galna saker. Men visa som kallar säg själva kristna går med i Klu Klax Klan och lynchar svarta människor. Äkta kristendom lär ut kärlek och broderskap och riktig Islam lär ut det också. Gud skapade alla människor o det spelar ingen vilken religion.”

M U H A M M A D Ali var en de bästa idrottare någonsin eller till och den största? Han var artist och en krigare på samma gång. Tungviktsmästaren skulle vara en ”terror” i ringen och här kom denna stora, snabba idrottaren som kunde röra sig som en liten man. Han vann tungviktstiteln hela tre gånger. Han hade en stil man aldrig tidigare hade sätt för eller efter i tungviktsboxningen. Ingen tränade Muhammad Ali, han tränade sig själv. Han bestämde hur många ronder han skulle boxas och vad han skulle göra. Han revolutionerade boxningen och idrotten. Han var en balett dansare i ringen och motståndarna kunde bli slagen ifrån alla vinklar. Det var magiskt. Du hade boxare som Sonny Liston och Joe Louis som var ”Face Fighters” de kunde ge ut hårda slag men det hände också att de fick kontraslag på sig. Ali sa ”jag kommer att slå dig och du kommer inte att slå mig tillbaka”. Han stil i ringen var dansa som en fjäril och sticka som ett bi.

Under sin karriär fick han aldrig samma skador som de andra boxarna. Han fick aldrig ett öppet jack och blev aldrig utslagen på knockout dvs ligga ner på golvet och bli uträknad av domaren. Han hade alltid fint ansikte och inget märke under den våldsamma boxningssporten. När han boxades på 1960 talet så var det en tid för social revolution både i Amerika och i världen. Ali skulle varken gömma sig bakom sina miljoner eller var tyst. Hans folk på hemmaplan behövde honom och samt sina med människor i världen. När Vietnam frågan dök upp så var det inget snack. Han visste att de utnyttjade honom för att leda andra människor till kriget. Han var till och med emot kriget före Martin Luther King. Amerikanska regeringen tystade både ner honom och avstängde han på livstid ifrån boxningen. 1960-talet var ingen snygg tid för honom och publiken som gillade honom kände att han hela tiden ville ha fiender. Men efter att opinionen hade vänt sig emot kriget så hävdes hans avstängning hösten 1970 (Han trodde verkligen att han aldrig skulle boxas igen). Den Ali som kom tillbaka var långsammare, han hade förlorat mycket av hans reflexer, men vad han istället bevisade var att han var den smartaste personen i ringen och att han hade ett helvetes bra stark käke som tålde. Muhammad Ali brydde sig aldrig om pengar. Han brydde sig om principer och saker han trodde på. Det är så mycket pengar i idrotten idag och dessa unga idrottare skulle inte våga förlora alla sina pengar de kan tjäna i framtiden.

1999 så blev Muhammad Ali framröstat som ”Sportman of the Century” av Sport Illustradet. Det är alltid svårt att jämföra de bästa idrottarna genomtiderna eftersom alla har olika sporter. Men absolut så är Ali med toppen av den skaran. Det jag tycker är synd är att vi aldrig fick se en Prime Muhammad Ali, när han var som bäst, eftersom åren 1967–70 skulle vara hans bästa år inom boxningen. I sina två sista matcher innan avstängningen såg man glimtar av honom när han var som bäst. Innan hans exil så såg det bara ut som att han utvecklades på alla fronter. Man var redan stort imponerad av hans boxningskunskap innan han gick till exil. Genom att förutsäga vilka ronder han skulle vinna (av 21 förutsägelse så prickade han in det 17 gånger, helt otroligt), att slå utan att bli slagen själv, bra rörelse, snabba händer. Vad skulle han då göra för underverk mellan de åren när han var 25–28 år, då han skulle beräknat vara på höjden av sin karriär?

Rest in Power 1942–2016

Den fjärde juli 2016 dog Muhammad Ali under fredagen på ett sjukhus i Phoenix-området där han de senaste dagarna vårdades akut för andningssvårigheter. Boxningslegendarens hälsotillstånd försämrades drastiskt och under fredagen kallades hans barn till sjukhuset.  Efter en 32 års lång kamp mot Parkinsons sjukdom har Muhammad Ali gått bort vid en ålder av 74 år, säger talespersonen Bob Gunnell i ett kort uttalande. Ali diagnostiserades med Parkinsons sjukdom 1984, tre år efter att han avslutat sin aktiva karriär. Ali försvarade sin världsmästartitel i tungvikt 19 gånger och vann OS-guld i lätt tungvikt i Rom 1960. Som proffs gick han 61 matcher och vann 56 av dem. Men hans betydelse sträckte sig långt utanför boxningsringen.

Kareem Abdul Jabbar (Basket Legend) Idag bugar vi våra huvuden av förlusten av en man som gjorde så mycket för Amerika. I morgon kommer vi att höja våra huvuden igen och komma ihåg att hans mod, hans frispråkighet och hans offer till förmån för sitt samhälle och land lever vidare i den bästa delen av var och en av oss…I en tid när svarta människor talade upp om orättvisor greps de oftast under ett eller annat sätt. Muhammad offrade villigt de bästa åren av sin karriär och kämpade för vad han trodde var rätt. Jag må vara (2 m 18 cm) men jag kände aldrig mig längre en när man står i hans skugga.

Alex Haily (Författare) ”99 % av alla människor som lever kommer att bli bortglömda om hundra år efter de har dött. Och de som blir ihågkomna, en liten mängd proportion kommer att ha gjort en betydande och en positiv påverkan på världen. Men jag tror att Ali kommer att vara en av de viktiga människorna för framtida generationer. Att veta vem Muhammad Ali var!

Bryant Gumbel (Journalist) ”Vid de tiden var han villig att gå till fängelse, förlora sin titel och förlora möjligheten att tjäna miljontals dollar. Och det var tydligen inte ett offentligt jippo. Han symboliserade optimism och hopp om att allting var möjligt. Till och med till den mest förtryckta personen. Att en svart man med begränsad utbildning kunde stiga upp och bli världens mest kända människa, den mest älskade figuren. Det är en enastående prestation. Han var en hjälte. In min livstid har det funnits många martyrer men få hjältar. Varje gång vi behövde Ali så var han där och vi älskade honom för att han var vår grabb. När vår generation behövde stolthet, så var han det. När vi behövde segrar, så levererade han. Han var större en livet. Jag säger aldrig ett ont ord om honom

Dick Gregory (Komiker/Aktivist) ”Det var mycket som var emot oss färgade med kriget o.s.v. men ingen hörde oss för att vi inte hade den vida världens uppmärksamhet som Ali hade. Sedan stod han upp och sa, ”Krig är fel; människor bli dödade i krig.” Han hade använt sin energi annorlunda och hade han supportad kriget så skulle denna planet vara mer våldsam än var det är idag. Istället lärde han kärlek. Han kanske är en profet, en profet av fred. Profeter kommer för att förändra liv och Guds ord till världen och det var vad Ali gjorde. Jag vet inte om någon som har haft samma stora påverkan på människor som Muhammad. Inte bara för svarta människor och muslimer. Denna människa var blev älskad över hela världen.

George Foreman ”Ibland frågar folk mig om Muhammad Ali var den bästa boxaren. Jag blir nästan förolämpad för boxningen var något han gjorde. Det är inte det enda Muhammad Ali var. Han var en av de bästa människorna som har funnits i världen

Mike Tyson ”Det går inte riktigt att förklara vad Muhammad Ali är. Ord räcker inte till för att beskrivavad vad han har uppnått. Han har uppnått så mycket på olika plan och inspirerat andra. Det räcker inte att beskriva Muhammad Ali med ordet ”bra”. Man måste skapa ett nytt ord 

Folyd MayweatherDet kommer aldrig att finnas en annan Muhammad Ali. Det svarta samfundet runtom i världen, svarta människor runtom i världen, behövde honom. Han var rösten för oss. Han är rösten som tagit mig dit jag är idag

Manny Pacquiao Vi förlorade en gigant idag. Boxningen gynnades av Muhammad Alis talang men inte lika mycket som mänskligheten gynnades från hans humanism” 

George Louis (Reporter) ”Han är en av 1900-talets viktigaste personer. En sann hjälte. En av de allra största någonsin. Den mest kände amerikanen någonsin som har levt till denna dag. Vem vet inte vem Muhammad Ali är. 

Ban Ki Moon (FN-CHEF)Mr. Ali var mer än en legendarisk boxare, han var en förkämpe för jämlikhet och fred. Med en ojämförlig kombination av principer, charm, fyndighet så kämpade han för en bättre värld och använde sin plattform för att hjälpa till att lyfta mänskligheten.”

Michael JordanDet här är en sorgens dag för mig och för världen. Muhammad Ali var mer än idrott och större än livet. Han sa att han var ”Den störste” och han hade rätt. Han var den störste i sin era i ringen och en global sportikon.”

Lebron James ” Anledningen till att han är världens största är inte för att han gjorde i ringen, vilket i sig var otroligt. Det var vad han gjorde utanför boxningsringen, vad han trodde på och vad han stod för. Han är en del i varför afro-amerikaner kan göra vad vi gör inom sport idag. Vi är fria och har tillgång till vad vill. Muhammad Ali var en pionjär.”

Karl Malone ”För 50 års sedan så vågade han säga saker som folk inte ens gör idag och han gjorde det för 50 år sedan i ett tuffare miljö

Barack Obama ”Hans kamp utanför ringen skulle kosta honom hans titel och hans offentliga ställning. Det skulle tjäna honom fiender till vänster och höger, gör honom smädade och nästan skicka honom till fängelse. Men Ali stod kvar på sin mark. Och hans seger hjälpte oss vänja oss vid Amerika vi känner igen idag.  

Ali, den störste Genom alla tider. En gigant en inspiration och fredens man, en krigare för botemedlet. Tack!Michael J. Fox, skådespelare och liksom Ali drabbad av Parkinsons sjukdom, skrev på Twitter

Diego Maradona Den bäste någonsin har försvunnit. Jag minns min pappas känslor när han mötte honom ansikte mot ansikte i Las Vegas, under matchen mellan sugar Ray Leonard och Tommy Hearns, 1981. Han var en dansare i ringen.

PeléIdrottens universum har precis lidit en stor förlust. Muhammad Ali var min vän, min idol, min hjälte. Han var en helt annorlunda karaktär, mycket rolig. Vi brukade träffas på middagar och han brukade reta mig genom att säga att han var mer känd en vad jag var

Gene Kilroy (affärsmanager) ”Jag är lycklig lottad som har fått umgås med Muhammad Ali. Det finns multimiljonärer som skulle betala en miljon dollar för att få umgås med Ali varje dag precis som jag har gjort

(Ali Supporter)När han 1967 var i exil från ringen så kunde ingen vettig människa slå vad eller trott han nånsin skulle fightas igen eller att han skulle återta världsmästerskapet i boxning, och definitivt ingen vettig person eller galen skulle ha trott att han skulle sluta som 1900-talet som den mest älskade sport figuren i Amerika och världen

 

Här avslutas biografin med klassiska citat av mannen själv. Många av citaten är med glimten i ögat och många med mångt och tycke sanning:

 

”Jag vet inte ofta vad jag pratar om, men jag vet att jag alltid rätt”

”Jag är så snabb, att jag i natt släckte lampan i rummet och lade mig i sängen innan det blev mörkt”.

”Jag är så tuff att jag gör medicin sjuk”.

”Jag är ung, snygg och snabb. Det är omöjligt för mig att förlora”.

”Skryt är när en person säger något som han inte kan göra. Jag gör vad jag säger”

”Att hjälpa andra är hyran du betalar för ett rum på jorden”

”Om mitt minne kan föreställa sig det och mitt hjärta kan tro det – då kan jag uppnå det”

”Om du ens drömmer om att slå mig så är det bäst att du vaknar upp och ber mig om ursäkt”

”Jag är den störste. Jag sa det redan innan jag visste att jag var det”

”Det är svårt att vara ödmjuk när man är så bra som jag är”

”Jag skakade om världen – Jag!”

”Boxning är massa vita män som ser två svarta män klå upp varandra.”

”Jag avskydde varje minut av träning, men jag sa: ’Sluta inte nu. Lid och lev resten av ditt liv som en mästare’

”Vi ägnar mer tid åt att lära oss hur man livnär sig en hur man lever”

”Sväva som en fjäril stick som ett bi – hans händer kan inte träffa något som hans ögon inte kan se”.

”Min ända fel är att jag inte inser hur bra jag är.”

”Det är inte skryt om du inte kan backa upp det.”

”Mästare görs inte i träningshallar. Mästare kommer från något som de har djupt inom sig: en längtan, en dröm, en vision. De måste ha kraft ända till sista minuten, de måste vara lite snabbare, de måste ha förmågan och viljan. Men viljan måste vara starkare än förmågan.”

”Religioner har olika namn, men de alla innehåller samma sanningar. Jag tror att människorna i vår religion bör vara toleranta och förstå att människor tror på olika saker.”

”Jag är nr 1. Efter mig spelar det ingen roll.”

”Jag skulle hellre straffas här i livet en därefter.”

”Jag är så snabb så att jag kan gå igenom en orkan och inte bli blöt”

”Fighterna är vunnit eller förlorat långt borta från vittnen – De är vunna bakom linjerna, i gymmet och ute på vägen, långt innan jag dansar under dessa strålkastarljusen.”

”Jag är den mest igenkända och älskade man som någonsin levt eftersom det inte fanns några satelliter när Jesus och Moses var vid liv, så folk långt borta vid byarna visste inte om dem.”

”Jag är astronauten av boxning. Joe Louis och Dempsey var bara jetpiloter. Jag är i en värld av min egen.”

”Att hjälpa andra är det pris du betalar för din plats här på jorden”

”Floder, dammar, sjöar och bäckar. De har olika namn men alla innehåller vatten. Religioner har andra namn men de innehåller alla sanningen”

”Den som saknar fantasi har inga vingar”

”Det finns trevligare saker att göra än att slå människor”

”Sanningen är att jag inte var så smart i skolan. Jag skäms inte över det. Jag menar vad har rektorer i månadslön?”

”Omöjligt är bara ett stort ord som kastas runt av små människor som tycker det är lättare att leva i världen än att utforska möjligheten de har för att förändra den. Omöjligt är inte fakta, det är en åsikt.

Omöjligt är ingen bestämmelse, det är en utmaning. Omöjligt är potential. Omöjligt är tillfälligt. Omöjligt är ingenting.”

”En man som ser på världen likadant vid 50 som han gjorde vid 20 har slösat bort 30 år av sitt liv.”

”Vart än jag reser följs jag alltid av en enorm folkmassa. När jag landar på flygplatsen i Rom kysser till och med männen mig. Jag älskar Rom.”

”Bara den som vet hur det känns att besegras kan gräva sig ner till djupet av sin själ och hitta den extra gnutta kraft som krävs för att vinna en jämn match.”

”Jag har brottats med en alligator, jag har kämpat mot en val. Jag har handfängslat blixten, satt åskan bakom galler. Förra veckan mördade jag ett klippblock, skadade en sten, skickade en tegelsten till sjukhuset. Jag är så grym att jag gör medicin sjuk ”

”Det är bara ett jobb. Gräs växer, fåglar flyger, vågor slår mot stranden. Jag klår upp folk.”

”Jag är störst, bäst och vackrast.”

”Mitt mest krävande slagsmål var med min första hustru.”

”Don’t count the days; make the days count.”

”Hata människor på grund av deras färg är fel. Och det spelar ingen roll vilken färg som gör hatandet. Det är helt enkelt fel.”

”Jag önskar att folk skulle älska alla andra hur de älskar mig. Det skulle vara en bättre värld.”

”I got nothing against no Viet Cong. No Vietnamese ever called me a nigger.”

”Livet är kort, vi blir gamla så snabbt. Det är inte vettigt att slösa tid på att hata.”

”Ålder är vad du tror att det är. Du är lika gammal som du tror att du är.”

”När jag slog Sonny Liston så chockade jag världen. När jag blev muslim chockade jag världen. När jag besegrade George Foreman Chockade jag världen. I ám from the house of Chock.” 

I’m not the greatest; I’m the double greatest. Not only do I knock ’em out, I pick the round

”Erfarenhet är vetenskapens moder”

”Allah är störst. Jag är bara den största boxare.”

”Detta liv är inte riktigt. Jag erövrade världen och det gav inte mig tillfredsställelse. Gud gav mig denna sjukdom för att påminna mig att jag inte är nummer ett, han är det.”

  • /Daniel Habtu

Källor: Böcker, Muhammad Ali: His Life and Times, Muhammad Ali: King of The World, En fjärils Själ, Muhammad Ali den störste – Min egen berättelse, Sportbladet

Dokumentärer: ESPN Ringside Muhammad Ali, Ali The Whole Story, Ali Frazier – One Nation Divisible, Thriller in Manila, Muhammad Ali Made in Miami, When We Where Kings, Muhammad Ali The Legend, I Am Ali