Muhammad Ali (Del 7 av 12)

"Han blev en symbol för människor som aldrig hade varit intresserad av boxning tidigare." 

Återuppståndelsen

 

D E T är år 1970 och Muhammad Ali är både den mest älskade och hatade idrottsmannen i landet. När han kom tillbaka från sin exil så var han en större kändis och var så kallad ”Larger then life hero”. Han var nu igenkänd och aktad över hela värden. Han är också på ett uppdrag, att ta tillbaka det som är med rätta hans världsmästerskap i tungvikt. Ali har en begäran att ta tillbaka titeln som togs ifrån honom utan att förlora en ända match. Han ser en man som heter Joe Frazier som bär hans bälte och har hans titel. Han vill ha det bältet från Joe Frazier.

Jim Jacobs På något sett så var hans exil från boxningen det bästa som kunde hända honom. Men när det gällde boxningsskickligheten så var det en tragedi av vad han förlora. Men när det gällde makt så var det ett plus. När du har tittat tillbaks till hans sista match mot Folley så gillade inte majoriteten honom och värre var de när var trötta på att höra honom prata om vad han var hela tiden. Men exilen vände på allting. Det visade att Ali var uppriktig. Det gjorde honom till underdog. Han blev en symbol för människor som aldrig hade varit intresserad av boxning tidigare.

Hans första match blev mot Jerry Quarry i Atlanta, Georgia den 26 oktober 1970. Quarry var en boxare i världsklass och var en top-tio fighter. Samma dag som han anlände till Atlanta började han få dödshot och excentriska typer som ringde och sa att han skulle bli mördad om han inte genast lämnade Georgia. Men ingenting skulle kunna jaga bort honom från Atlanta. Han hade arbetat hårt för att komma tillbaka in i ringen och matchen betydde alldeles för mycket för honom för att packa ihop och ge sig av.

Jag slogs bara inte mot en man, jag slogs mot massa män. Jag var tvungen att visa dem alla att jag inte var någon de kunde skrämma. Om jag förlorade skulle jag vara tvungen att lyssna på allt prat om vilken nolla jag var att jag gick in i fel rörelse och att jag var vilseled.Quarry var den som kom först in i ringen den kvällen. Sedan kom Ali in och det blev nästan ett hysteriskt ljud ifrån publiken.

David Kindred ”Den kvällen i Atlanta var den vildaste fighting scenen och sportscenen genomtiderna. De som var där var Amerikas svarta maffia, Amerikas svarta intellektuella elit, alla som betydde något i svarta Amerika var i Atlanta för den matchen. Det var återfödelsen av deras Kung. Här var en kille som konstant gav en röst till de som inte hade en och nu var han tillbaka till scenen och det var en fest. Han hade varit bort i tre år och sju månader och hade sex veckor på sig att vara redo.” 

Den magiska stunden hade kommit. Ali var tillbaka i ringen och boxas på riktigt och det var många som fruktade att det aldrig skulle hända. Ali vann matchen i den tredje ronden efter att Quarry fick ett stort jack under ögat och började blöda stort efter att Muhammad fått in en rak höger. När han hade besegrad Quarry så hade Ali vart fysisk starkare, förmodligen starkare än förut. I denna fight var han fortfarande snabb, stark och han boxades mot en av de bästa utmanarna i världen och gjorde att det såg enkelt ut. Quarry var en bra boxare, han kunde röra sig, hade snabba händer men det gjorde ingen skillnad. Ali kunde slå till hela tiden. För det nakna ögat så var det igen skillnad. Han hade fortfarande snabba händer, rörde sig fortfarande. Där och då såg det ut som han inte hade förlorat så avsevärt som bör kunna tro.

David Kindred – ”Det är anmärkningsvärt att en kille kan vara borta i tre år och sju månader kan komma tillbaka på sex veckor och boxas mot utmanaren som ligger på första plats i listan i världen. Och göra att den killen ser ur som en amatör. När Ali gick in i ringen mot Quarry så var det ingen fråga om han skulle bli mästare igen, det var en fråga om när.

Men den självkritiske Ali tyckte att han hade blivit långsammare och kände sig trött i någon stund under matchen, vilket aldrig kunde hända tidigare

Sex veckor efter att ha besegrat Jerry Quarry så fightades Ali mot Oscar Bonavena. Fighten mot argentinaren Bonavena var i New York den 7 december, vilket var en hyllningsdag till Pearl Harbor. Detta orsakade visa protester från krigsveteranernas organisationen, men allting gick som planerat trots de problemet. Innan matchen så började man se glimtar av den gamla Ali med sina förutsägelser: He shell be mine, in round nine. Men i denna match så fick Ali mer stryk en någon annan match under hela hans karriär. Bonavena var en tuff, tuff fighter. Han hade mött Joe Frazier några år tidigare och gått i en liv och död match med honom. I den nionde ronden så buade publiken ut Ali för att han inte fick in sin förutsägelse, där han skulle ”vinna i den nionde”. Det slutade med att det var argentinaren som fightades för att vinna och skadade Ali. Bonavena fighten var ett exempel av Alis ”magi”. I den femtonde ronden så knockade Ali Bonavena på golvet. Bonavena kom sedan upp men Ali knockade han två gånger till och matchen var över. Ali såg jättedålig ut och det var en tråkig match. Men Alis knockout var så dramatisk så att folk glömde bort de första fjorton första ronderna. Allt de kom ihåg var bara att han vann…Nu blev det klart och signerat Muhammad Ali och Joe Frazier ska mötas i en Tungviktstitelmatch, det historiska datumet, Åttonde Mars 1971!