Muhammad Ali (Del 3 av 12)

"Jag ville njuta så mycket som möjligt den här veckan, för att jag aldrig skulle se Cassius Clay igen. Förhoppningsvis så skulle han inte bli så fysisk skadad, så att han inte skulle kunna få njuta resten av livet"

Tungviktstiteln

 

1 9 6 4 fanns det bara en tungviktsmästare. Sonny Liston ansågs vara Godzilla. Han skulle regera i tusen år. Han var så bra att ingen trodde att han nånsin skulle kunna förlora. Han var en elak typ. David Remnick (Ali biografer): Sonny Liston var en utstött person som hade lärt sig boxas i fängelset. Han var adopterad av maffian när de styrde boxningen fullständigt. Liston var den rädda vita befolkningens värsta mardröm i slutet av 50-talet och början av 60-talet.”.

Edward Pope – ”Liston var praktiskt taget en oövervinnelig slagmaskin. Han hade en osympatiskt skrämmande och fientlig utstrålning. Han var en torped. Det därför han åkte in i fängelse och där var han också fruktad.”.

Harold Conrad – ”Sonny Liston var en elak jävel. Jag menar att han hade alla livrädda. Folk pratar om Mike Tyson innan han blev slagen, men när Liston var mästare så var han mer våldsam, mer oförstörbar och alla trodde att han skulle vara oslagbar. Det var en kille som blev arresterad hundra gånger, hamnade i fängelset för väpnat rån, kom ut, gick in igen för att ha slagit en polis, och hamnade hos en manager som styrdes av den italienska maffian. När Sonny gav dig den där onda blicken, så bryr jag mig inte vem du är – för då minskades du. Och en annan grej också: Han kunde slåss som fan. Folk glömmer det nu, men när Liston var mästare så trodde vissa att han var den bästa tungviktsmästare någonsin.

Cassius Clay – ”Jag såg Sonny Liston träna inför matchen mot Howard King. Han kan slå någon i armbågen och bryta någons armar.När han skulle möta Liston så var den allmänna uppfattningen att Liston skulle krossa honom. Folk trodde verkligen att han skulle döda Clay. Alla sa åt honom att det var vansinnigt, vänta tills du blir äldre och ungefär, ”det här kommer att förstöra din karriär.”

Thomas Hausser (Ali biografer) Ali (då Clay) hade visat tecken på att ha en svag glaskäke, han hade blivit knockat två gånger och tycktes inte ha någon slagkraft. Eftersom han hade spelat rollen som clown under så lång tid med sin poesi-rim och gimmickar hade folk svårt att ta Cassius Clay på allvar som boxare. Det är inte lätt att få en match i tungviktstiteln speciellt när man är så ung som den tjugoettårige Clay var. Han hade en plan dock för att få till denna match. Han var tvungen nu att distrahera honom. Så han förolämpade Liston med en massa ”high school-tricks”. Och vad hade Cassuis Clay att säga om honom.

Sonny Liston

 

”Sonny Liston är ingenting. Den mannen kan inte prata. Den mannen kan inte fightas. Den mannen behöver prat lektioner. Den mannen behöver boxnings lektioner. Och eftersom han ska fightas mot mig, så behöver han lektioner på att falla. Jag kommer att slå Liston med så många slag ifrån så många olika vinklar, så att han kommer att tro att han är omringad. Jag vill vara mästaren över hela universum. Efter att jag har slagit Sonny Liston, så ska jag slå dom där lilla gröna männen från Jupiter och Mars. Och att titta på dem kommer inte att skrämma mig någonting, därför att de inte kan bli mera fulare än Sonny Liston”

 Cassius kan jag fråga dig hur du känner dig vi denna tidpunkt: Jag känner bra. Jag är redo att gå i krig redan nu. Om jag ser denna fula björnen på gatan så ska jag slå honom redan innan matchen!

Ska du verkligen slå honom innan matchen? Jag ska slå honom som att jag är hans pappa!

 

Första uppdraget: Clay var på ringside för den andra matchen mellan Liston – Patterson. Han togs in under en vanlig förmatch introduktionen, han skakade Floyd Pattersons hand, tittade åt Listons håll, slängde upp sina händer upp i luften för att visa upp säg och flydde. När Liston gratuleras till segern så kommer Clay in i ringen och med åtta uppsträckta fingrar och säger ”Liston is not great, and he will fall in eight.” Sedan minuter senare efter att Patterson hade blivit slagen så var Clay i ringen igen och skrek i en mikrofon. The fight was a disgrace. Liston is a tram; I àm the champ. I want that big ugly bear. I want that big bum as soon as I can get him. I am tired of talking. If i can`t whup him, I`ll leave the country.

Uppdrag nr 2: Medans Liston tränade för sin andra match i Las Vegas mot Patterson bad Clay sina sponsorer att flyga honom till Las Vegas där kunde han tala med mästaren, studera honom i träning och låta honom veta att det verkliga stormötet inte hade ägt rum.

När jag hittade honom i Las Vegas kasinot så var han djupt försjunken i ett tärningsspel. Jag började skrika åt honom. ”Kom igen, din stora fula gorilla. Nu går vi en match. Kom igen nu!” Liston fortsatte slå sina tärningar och såg knappt upp `Jag ska slå ut dig på en gång`, sa jag ”Floyd Patterson var en nolla. Du kan knocka honom men jag är den verklige mästaren. Jag är för snabb för dig och det vet du!

Världsmästaren höll fortfarande masken och slog sina tärningar, men allt spel runt omkring de hade stannat upp. Folk lämnade spelautomaterna, spelborden och bingon och kom fram för att se vad som händer. Clay gick rakt på honom medans Liston höll på med tärningarna och körde lite vilda-västen snack: Jag ville se att du är ute ur stan innan solen går upp. Las Vegas är inte stort nog för oss båda.

Cassius Clay: Plötsligt stack han handen i fickan och drog fram en lång svart pistol som han siktade rätt på mitt huvud och tryckte av PANG! PANG!. Jag duckade. Jag kände en kall kåre efter ryggraden. PANG! PANG! Han siktade fortfarande på mig. Jag tog ett språng över spelbordet och sedan över tärningsbordet och fick spelmarker och kort flyga över hela golvet, duckade och sprang hela vägen ut och bakom mig hördes pistolen: PANG! PANG! När jag kom tillbaka till hotellrummet slängde jag mig och flåsade. Mitt hjärta slog hårt och mina händer skakade. jag tänkte att jag kanske borde låta Liston vara ifred. Jag visste att jag bara spelade galen men han kanske var galen på riktigt.

En timme senare kom en av Listons tränare Willie Reddish skrattande. De sa till Clay att han hade blivit utsatt för ett skämt. Listons pistol var laddade med lösa skott. Det var Willie som hade ordnat det. Han hade sagt till Liston att Clay skulle komma och då hade han försett honom med en ofarlig pistol. Jag var tvungen att skratta åt mig själv. men det var inte bra för min reklamkampanj att Liston fick övertaget. Jag bestämde mig då genast för att ge mig på honom igen. Vid det här läget så snokade tidningarna upp varenda konflikt mellan oss och kallade matchen, ”Historiens största hatmatch

Uppdrag nr 3: Liston bodde i Philadelphia, men eftersom att han hamnade ofta i trubbel där borta så förflyttade han säg till Denver. Clay bestämde säg då för att besöka honom. Clay hade köpt en buss och målade en stor skylt där det stod: ”I´am World`s Most Colorful Fighter: Liston Must Go In Eight.” Tillsammans med en muslimsk vän och med sin mest lojala och bästa kompis Howard Bingham så åkte de till Denver för att leka med Sonny Listons sinne. När de anlände till Denver ca tre på morgonen så ringde Clay den lokala tidningen och nyhetsdistributören och pratade med en annorlunda röst som han vore en vit man: ”Cassisus Clay har just kört in i Denver. Han står utanför Sonny Listons hus och gör säg beredd att bryta säg in.” Clay skickade Howard Bingham och han bankade så hårt som han kunde på dörren medans Cassius och dom signalerade så högljutt de kunde. De väckte hela grannskapet. Liston öppnade dörren med en rock och pyjamas. ”What do you want, your black motherfucker?” sa mästaren. Han fick syn på de och vrålade så kraftigt så att de lät som ett lejonvrål. Vid detta läge hade redan pressen kommit.

På trottoaren skriker Clay och hans vänner: ”Kom nu ut därifrån! Jag kommer att piska dig nu! Kom ut nu och skydda dit hem! Om du inte kommer ut från den dörren, så kommer jag att ta sönder den!” En patrullbil hade nu kommit och en polis hoppade ut med sin hund. Två andra poliser kom och släpade in Liston medan en annan polis kände igen mig. ”Gosse lille, om du inte har lämnat stan inom en timme åker du in! ”Jag startade bussen och var redo att åka, men inte innan jag hade skrikit åt Liston som stod vid dörren: ”Hörru din stora fula gorilla! Det var poliserna och hundarna som räddade dig. Du är ingen världsmästare. Du är ett skämt! Du kommer att falla i den åttonde ronden, därför att jag är bäst i värden” och när journalisterna kom nära fortsatte jag och skrika åt honom ”Jag är bäst i värden.

Liston var redo att gör något, men tänkte samtidigt att han hade ett starkt polisregister och en fight mitt i gatan under natten skulle leda till ännu en arrest och dålig publicitet i tidningar. Innan någonting kunde hända ringde grannarna polisen och de plockade bort Clay och hans ”skojare”. Liston stängde dörren och gick in. Enligt hans sparringpartner så var han rasande och förvirrad. Perfekt. Clay åkte hem glad, nöjd att han hade lyckats vad han skulle göra. Nästa dag stod det i tidningarna att han hade gjort en räd mot Sonny Listons hem kl. 02:00 på natten och att det hade behövts tio poliser och sex hundar för att skilja de och att Clay hade körts ut ur staden. Men de kändes fint för honom, nu visste han att folk var ivriga att få se Liston täppa till käften på honom.

Sonny Armbrister (kvarterens frisör): ”Han trakasserade Liston utanför hans camp med en högtalare: ”Kom ut, din fula björn! (skratt).” Han kanske gjorde de där sakerna för att bygga upp sitt självtroende. Han pratade jämnt om vad han skulle göra med den stora fula björnen när han mötte honom i ringen (skratt).Sonny fattade ingenting. Sonny sa och tänkte typ kanske: ”Vad är det med den här killen. Alla skulle vara livrädda för mig. Ser jag honom i en gränd så kan han hälsa hem”.

Robert Lipsyte – ”Vi tänkte att Clay måste vara livrädd, men höll masken för att håla modet uppe… Innan han skulle krossas.” 

Den 15 november 1963 så skrev Listons representanter ett kontrakt där han nu ska försvara sin titel mot Cassius Clay, den 25 februari 1964 i Miami.

Sonny Liston
När Liston blev tillfrågad hur det kändes för honom så sa han; Det ända som oroar mig är hur jag ska kunna få ut näven ur käften på honom när jag väl fått upp honom i ringen. Den kommer att åka ner så långt i halsen på honom att det kommer att ta en vecka för att dra upp den igen. Det är det ända som oroar mig – den där stora käften. Jag hoppas bara han håller sig frisk och jag hoppas verkligen han vågar komma till matchen!

 

Problem!

Om han hade fortsatt spela rollen som pajas skulle medierna älskat honom inför Liston matchen. Men det började allt bli mer och mer synligt ett han var en anhängare av Nation of Islam och när han förberedde sig inför titelmatchen så var Malcolm X ett särskilt stöd. Han flög in Malcolms och hans familj till stan några veckor före matchen. När Malcolm kom till träningslägret i Miami talade han med honom om striden David och Goliat. Han sa till honom att han var ung, stark och skicklig. Malcolm sa till honom att han visste att han skulle vinna eftersom tiden var på hans sida. Malcolm hjälpte han att fokusera på sina starka sidor och stärkte hans tro på honom själv.

Men när ryktena spreds inför matchen mot Liston att Cassius hade setts i sällskap med Malcolm X så blev flera sportpressen djupt störda. Några dagar innan matchen kallade hans sponsorgrupp och några av matcharrangörerna honom till ett möte:

Min sponsorgrupp hade mig på kontrakt i ytterligare två år och måste ha trott att de ägde mig. De sa att om jag inte skickade hem Malcolm X och hans familj, gav min muslimske kock sparken och bröt alla band med Nation of Islam skulle matchen bli inställd och min boxningskarriär vara över. Så jag sa åt helvete med matchen och marscherade ut genom dörren. Jag tänker inte vara den de ville att jag skulle vara. Jag var fri att vara den jag ville vara. Om ni ska ställa in matchen på grund av min tro, så får du ställa in den. Senare samma kväll fick jag ett samtal. Matchen var fortfarande aktuell.

Clay hade tränat hela sitt liv för denna match och gjort allt i sin makt för att få den. Han hade redan packat för att lämna Miami där matchen skulle utspelas. Och sedan ropade de springandes: ”Vart är du på väg? ”..Clay sa: ”Till Louisville. ”Matchen blir av!, matchen blir av! sa promotorerna. Men när det kom till att välja mellan sin religion och Gud eller en tungviktstitelmatch så bestämde han sig att inte välja ära och pengar, det finns någonting viktigare för honom.

David Remnick (Ali biografer): Han var tvungen att hemlighålla sitt intresse för Nation of Islam rörelsen. Promotorn fick höra om det innan matchen och det höll på att ställa in matchen. De var livrädda. För att om det kom ut att han hade varit kompis med Malcolm X så skulle ingen vilja se matchen. Hans rykte var redan skamfilat. Många gillade inte hans skryt och förutsägelser om segrar. De tyckte att han var dryg. Så de tystade hans engagemang”

Tungviktstiteln

Invägning mellan de två boxarna var den galnaste någonsin i boxningshistorien, i dåvarande tid. Traditionellt sett brukar en invägning vara en vanlig ceremoni. Men det var typiskt Cassius Clay som tog chansen att föra invägningen till ett stort spektakel. Clay och hans corner-man Bundini Brown gjorde kaos och var högljudda, de skrek ”float like a butterfly, sting like a bee rumble young man rumble.” Clay skrek och gapade som en galning på den normalt lugna invägningen: ”Han är för ful för att vara en världsmästare. En mästare ska vara snygg som jag”, Det här kommer att bli historiens största skrällseger! Vill ni förlora hela slanten, satsa dem på Sonny Klanten! Hans plan var ett leka helt galen medans hans följe skulle hålla honom ifrån att attackera världsmästaren.

 

Klippet och ljudupptagning startar efter 55 sekunder

https://www.youtube.com/watch?v=zaTbr5TrnHA

 

David Remnick: Liston trodde att han var galen. Och i fängelsegården som han hade vart på, måste man se upp med killar som är galna och det gjorde Liston lite rädd och fundersam.” Alla trodde att han hade blivit galen så boxningskommissionen sa att hansa blodtryck var farligt högt, att hans puls var farlig och att han inte borde boxas.

Alla inom boxningen var överens om att han inte skulle klara två ronder. Det var ett barn som mötte ett råskinn. Nelson Adams (Tidigare granne): Jag själv och mina närmaste hade en otäck känsla i maggropen att detta kunde sluta fult. För att han inte såg ut att ha en chans mot Sonny Liston.

Robert Lipsyte, ”Jag ville njuta så mycket som möjligt den här veckan, för att jag aldrig skulle se Cassius Clay igen. Förhoppningsvis så skulle han inte bli så fysisk skadad så att han inte skulle kunna få njuta resten av livetAndra röster ”Boxningsmatcher vinns inte med snack. Liston segrar i femte ronden”. Eller ”I tredje ronden”. 

Angelo Dundee (tränare)I första mötet med Liston så var det ingen som trodde på min grabb. Clay har en stil som Liston har aldrig sett förut. Han är mycket snabbare än Liston.

Cassius Clay hade redan förra året 1963 bestämt vilken rond han skulle besegra honom!

 ”Round eight, to prove that i am great”

Liston såg ut som King Kong när han klev in i ringen. Det var första gången man såg dem tillsammans. Det gick ett sus genom publiken. För Cassius Clay var lite större. Liston försökte stirra på honom men han fick stirra uppåt för Cassius var längre. Redan i den första ronden visar Clay upp sitt starkaste vapen: Snabbheten. Han är för snabb för Liston. Sedan nitade han Liston med en höger! Den första ronden såg alla att han kunde boxas. Första ronden går exakt som jag har planerat. Jag kunde se att min strategi gick hem. Han går på mig som en tjur och vräker våldsamma slag mot mig, så jag böjer jag mig bakåt och steppar undan. Han försökte klämma upp mig på repen men jag duckar undan hans slag. Efter halva ronden, då slår jag honom med vänsterjabbar och högerkrokar mot huvudet och när ronden var över visste jag att jag hade honom.

Edward Pope – ”Vi trodde att Liston skulle krossa honom. Vi kunde inte tro våra ögon.

Robert Lipsyle – ”Under matchen växte en känsla fram: Cassius Clay kan ju verkligen fightas! Han kontrollerar matchen. Men alla visste också att Liston hade en bomb. För eller senare skulle den explodera och träffa honom och sedan skulle allt vara över.Liston jagade honom och missade med sina vilda vänsterkrokar. Senare fick Liston en jabb på ansiktet

Angelo Dundee – ”Han fattade inte vilken kraft det var i min grabbs jabb. Hans huvud flög bak varje gång min grabbs jabb gick in.

Thomas Hausser – ”Den jabben kändes. Man ska veta att en jabb är ett slag i ansiktet. En jabb känns, en jabb kan slå av näsbenet och slå upp sår i ansiktet. När Clay träffar med sin jabb vrider han handleden så att den gör större skada, för att göra saken värre.I rond 3 så träffar Clay honom men en vänster och en höger. Liston är nu träffad under ögonen och han har börjat blöda. Kommentatorn: ”Liston blir nu träffad av alla slag som finns i boken.” Han började blöda vilket var något otroligt. Men det var Listons bästa rond. Han kom tillbaka och träffade Clay men några slag.

Edward Pope ”För mig kändes det som att det oundvikliga höll på att hända. När som helst skulle Liston golva honom.

David Remnick – ”Då försöker Liston att fuska. Han sa åt sekonderna att smeta på adstringerande medel på handskarna för att förblinda Clay och på det sätt kunde han vinna.Får man lite span i ögonen så bränner det som eld. Efter att fått in medlet i ögat sa utmanaren: Jag ser ingenting! Skrek jag när jag kom till min ringhörna. Det var då jag sa skär av mig handskarna, visa värden att det inte går rätt till.” Jag hade haft övertaget på honom i matchen. Jag visste att det skulle stå i tidningarna att jag hade blivit rädd och gett upp. Jag höll på att ge upp för att jag inte kunde se nåt.

Thomas Hausser – ”När han kom tillbaka till ringhörnan gjorde Angelo Dundee sin främsta insats för Cassius Clay.” 

Angelo Dundee ”Han ville att jag skulle ta av honom handskarna, men jag vägrade. Jag hällde vatten i ögonen på honom och torkade rent ansiktet och sa det här är en titelmatch! Ut i ringen och boxas! Jag sa till honom att köra med långa armen som skydd. Jag tvingade in honom i ringen tio sekunder innan domaren skulle ge Liston segern.

När Rond 5 började så märkte kommentatorn att det var något fel i Clays ögon och sa: ”Clay har problem med ögonen. Vi vet inte vad som har hänt. Han har fått något i sitt högra öga och blinkar hela tiden.” Han såg verkligen inget medans Sonny öser på med slag! Allt arbete han hade lagt ner höll på att gå åt skogen eftersom han inte kunde se. Det ända tränaren Angelo Dundee skrek till honom var, spring och håll undan, vilket han gjorde i nästan två ronder. Kommentatorn ”Cassius har problem med ögonen. Han blinkar och backar undan.”   

Ferdie Pacheco ”Alla andra hade kastat in handduken. Ingen hade låtit en blind boxare fortsätta. Angelo var den ende som hyste sådan tilltro till honom. Att skicka ut en blind kille mot världsmästaren är modigt –eller dumt.

Angelo Dundee: ”Liston började ta slut efter alla missade slag. Klumpiga killar som Liston tröttnar så fort när de slår i luften. Man ser att min grabb börjar kunna se igen. När han lägger handen på Listons huvud förstår man att han ser igen.Under mitten av rond fem så började hans ögon bli bättre och då började de boxas på jämna villkor. Rond sex tillhörde den unge snabbfotade boxaren. Han slog Liston med vilja. Liston kunde inte träffa han med slag.

Han neutraliserar Sonny Liston med sin snabbhet, sin jabb, sitt mod och sin stryktålighet som han visade i den där ronden. Världsmästaren var nu knäckt att han inte hade kunnat slå ut Clay när han var blind. Nu träffas han av slag efter slag. Till slut blir Sonny passiv och slår inga slag längre. Både Emotionellt och fysiskt var han helt slut. Vittnen som var vid Listons ringhörna inför den sjunde ronden hörde att hans managers säga: ”Du måste Boxas! Du kan inte vara en mes hela livet!” Medans Liston får behandling så tittar Clay på honom. Han visste att Sonny skulle ge upp. Han är den som uppfattar det först och vet att matchen är över. CASSIUS CLAY är nu tungviktsmästare, den mäktigaste titeln man kan ha på den tiden. Det var presidentposten och sedan fanns det tungviktstiteln.

 Edward Pope ”Det kom som en chock för 99 procent av alla som följer boxning. Clay pekar mot oss journalister och skriker: ”Vad var det jag sa? Jag försökte säga det men ni ville inte lyssna, men tror ni mig nu?” Han var helt överlycklig.

 Robert Lipsyte ”Cassius Clay rusar fram till pressuppbådet och säger ”ÄT UPP ERA EGNA ORD NU?”

”Jag är det bästa som har levt. Jag har inget märke på mitt ansikte. Jag skakade Sonny Liston och jag har just fyllt tjugo-två. Jag måste vara den störste. Jag sa det till världen. Jag pratar med Gud varje dag. Om Gud är med mig så kan ingen vara emot mig. Jag har chockat världen! Jag har chockat världen! Jag är kungen över världen. Jag är snygg. Jag är snabb. Jag skakade om världen!” – Cassius Clay efter matchen

Det var en perfekt insats av den 22 årige boxaren som den kvällen fick sitt genombrott. Det var många som hade svårt att förstå hur den matchen slutade. En tungviktsmästare ger inte upp. Han skulle ju hellre dö i ringen. Clay hade innan förutsagt att han skulle vinna i den 8:e ronden. Men det slutade att han vann den i den 7:e ronden, på grund utav att Liston gav upp. Angelo Dundee ”Min grabb hade slagit Liston alla dar i veckan. Liston passade honom.

Thomas Hausser ”Om Sonny Liston hade vunnit kunde det ha inneburit slutet för Cassius Clay. Då hade vi aldrig fått sätt Muhammad Ali. För då var det allmänt känt att han hade anslutit sig till Elijah Muhammad. Han umgicks öppet med Malcolm X. Om Liston hade vunnit den matchen så är det mycket möjligt att boxningens mäktigaste män aldrig hade gett honom en titelmatch igen.