Muhammad Ali (Del 10 av 12)

"The Rumble in The Jungel"

The Rumble in The Jungel

 

W O R L D Heavyweight Championship matchen mellan titelhållaren George Foreman och Muhammad Ali skulle hållas i Kinshasa, Zaire (nuvarande Kongo). Båda boxarna fick fem miljoner dollar var. Likt Sonny Liston så anseddes George Foreman vara oslagbar. Hans facit hittills hade varit 40 vinster och 0 förluster, med trettio-sju knockouts. Hans åtta senaste fighter hade slutet i den första eller andra ronden och bland de var Joe Frazier och Kenny Norton–de två enda männen som hade slagit Muhammad Ali. ”Mina motståndare oroar inte sig om att förlora” skröt Foreman. ”De oroar sig om att bli skadade.

Åsikten delades av Dave Anderson från New York Times: ”George Foreman har förmodligen de hårdaste slagen i tungviktsdivisionens historia. I några få ronder bör Ali kunna rymma ifrån Foremans slägg- styrkor, men inte i femton ronder. För eller senare kommer mästaren att få in några av sina slägg-slag och för första gången någonsin så kommer Muhammad Ali bli uträknat av domaren (dvs tio sekunders nedräkningen på golvet). Det kan hända i första ronden.

Själva matchen schemalagdes den 25 september 1974 03:00 för att anpassa Amerikansk TV tid. Ali flög till Zaire flera veckor i förväg med ca trettiofem personer, med familj, vänner, sparing-partners, tränar assistenter och andra personal medtogs. Det här togs på allvar, inga små detaljer skulle uteslutas.

Presidenten av Zaire, Mobutu Sese Seko, var villig att lägga ut tio miljoner dollar av sitt eget lands skrala ekonomi. Det var inte för något kort ekonomisk anledning. Han tyckte att fighten var ett bra PR-reklam för Zaire och bra reklam för honom själv. Men som Ali sa vid den tiden ”Länder går i krig för att sätta deras namn på kartan och krig kostar mer än tio miljoner dollar.” Från vissa kom det klagomål att matchen hölls i Afrika, Jim Murray från Los Angeles TimeDe håller världsmästerskaps matchen i Zaire. Jag gissar att toppen av Mount Everest var upptaget. Jag vet inte varför de inte kan hålla den i Yankee Stadium som alla andra.

Men Ali förstod matchens betydelse och hyllade offentligt arrangörerna. ”Det är en skön känsla att vara i ett land som opereras av svarta människor” sa han till reportrarna ”Jag önskar att alla svarta i Amerika kunde se detta. I Amerika har vi blivit hjärntvättade att tro att vi inte kan klara oss utan den vite mannen och att allt vi vet om Afrika är djungel. Allt vi ser om afrikaner är att dom leder den vita mannen på safari och kanske en av de vita männen sitter fast med en gorilla och att de afrikanerna räddar honom. Vi blir aldrig visade, afrikanska bilar, afrikanska, båtar och afrikanska jet planer. De säger aldrig till oss om de Afrikanska TV stationerna. Allting här är svart. Soldaterna, presidenten och ansikten på pengarna. Det verkar inte möjligt men tjugoåtta miljoner människor styr detta land och inte en vit man är inblandad. Jag brukade tro att afrikanerna var vildar. Men nu när jag är här så märker jag att många afrikaner är visare än vad vi är. De pratar engelska och två eller tre språk till. Är inte det nånting? Vi i Amerika är det som är vildar.”

Malik Bowens (Zaire lokal musikartist) ”Det var en stor glädje att se mästerskapet skulle hållas i Afrika. Människor var så glada. Äntligen så uppmärksammade världen våran kontinent. Ja, vi kände Muhammad Ali som en boxare men mer viktigare för sin politiska ståndpunkt. När vi såg att Amerika var i krig mot ett ”tredje världens land”, Vietnam, och ett utav barnen i Amerika sa: ”Jag? Du vill att jag ska kriga mot Vietnam? Varför skulle jag kriga mot dom? De har inte gjort någonting mot mig.” För oss var det extraordinärt att se någonting sånt vid den tiden i Amerika, att någon kunde ta en sådan position. Han må ha förlorat sin titel, han må ha förlorat miljontals dollar men det var där som han vann aktningen av miljontals afrikaner. George Foreman? Vi visste inte vem han var. Vi hade hört att han var en världsmästare. Vi trodde att han var vit men sedan upptäckte vi att han var svart som Muhammad Ali. Men fortfarande så representerade Foreman Amerika. Han anlände med en hund, en tysk Schäffer vilket genast gick inte hem hos afrikanerna eftersom att belgarna hade använt samma hundar som polishundar. Vi var alla för Muhammad Ali. Foreman? Vi kände inte honom. För oss så försvarade Ali den goda saken för hela världen. Han var än riktig person.

Ferdie Pacheco (Personlig läkare)” Att se Ali in Zaire var underbart. Han promenerade till ställen där de inte hade något elektricitet tror jag, och alla kände igen honom. Att se deras ansiktsminer när de såg honom, kärleken och kraften han hade över de. Det var nervkittlande. Ali hade jätteroligt. Han pratade om svarta läkare, svarta advokater, svarta statsöverhuvuden, svarta flygplans piloter. Jag är inte säker men, jag hade aldrig sätt honom så mer upphetsad.

Spike Lee (Filmregissör) ”För dessa två afro-amerikaner att komma hem var en stor betydelse. På grund av Hollywood och TV lärde sig det flesta av oss att hata Afrika. Det fanns en tid om du kallade en svart person för afrikan så var de redo att bråka

Bert Sugar ”När han skulle möta George Foreman i The Rumble in The Jungle så fruktade vi för hans liv. Men ändå så går han över till Zaire och fängslar publiken och fångar dom med hans karisma och de skrek på deras språk ”Ali Bomaye. (Ali, döda honom).” För Foreman så hade det ingenting. För Ali hade det allting. Muhammad Ali vid den punkten höll på att bekomma den mest populära mannen i världen”

Det var nästan ingen som slog boxningssäcken lika hårt som Foreman. Efter att slagit den i 15 min så blev det en halvmånes hål i den. Det som var intressant var att Ali som brukade träna efter Foreman brukade oftast gå förbi den stora hallen där träningen tog plats och han tittade aldrig på när Foreman slog säcken. Han gick bara förbi som att Foreman inte existerade. För att om du skulle slåss med den mannen så ville du inte se han slå i boxningssäcken. Foreman var riktigt bra på att skära av vinklar i ringen där motståndarna automatiskt pressades in i ett hörn och där förstörde han boxarna. Man behöver bra fotarbete för det och Foreman var en stor stark kille men hans fotarbete var bättre än förväntat. De flesta journalisterna såg ner på Alis chanser.

Foreman får frågor från reportrar: Är du oroad att Ali är snabbare än dig? – Jag kan slå en man snabbt nog i käken. Hur känner du dig att boxas tre på natten? – När jag växte upp i Houston så hade jag många fighter vid tre eller fyra på natten. Vad tror du om Alis löfte att viska någonting i örat på dig innan matchen som kommer att påverka ditt sinne? – Jag tror att han behöver säga det. Gillar du att prata under matcherna? – Jag får aldrig chansen att prata i ringen. När jag börjar lära känna en kompis, så är det över. I Zaire så stannade Foreman avskilt. Kontra Ali som ofta var synlig, deltog på presskonferensen, minglade med fansen, promotade både fighten och honom själv. Han verkade vara väldigt självsäker som det verkade. Alis ”cornerman” Bundini Brown ropade ”Kungen har kommit tillbaka för att återta hans krona”. När 25 september började närma sig så fortsatte han att vara självsäker. Vid flera tillfällen så läste han dikter till reportrarna.  

Howard Cosell (Som gillade Ali) ”Tiden kan ha kommit för att säga hejdå till Muhammad Ali. För att om jag ska vara helt ärlig så tror jag inte att han kan slå George Foreman. Kanske kan han slå till med ett mirakel, men mot George Foreman? Så ung, så stark, så orädd? Mot George Foreman som gör grejer med sina motståndare på mindre än tre ronder. Efter denna fight så misstänker jag att Ali slutar. Och genom åren så är mina minnen av Ali som en stor boxare.

Muhammad Ali – ”George Foreman är inget annat en än mumie. Jag kallar honom officiellt ”Mumien.” Han rör sig som en slö mumie och det finns ingen mumie som kommer att slå den store Muhammad Ali. George slår hårt det vet jag. Men hans slagkraft har ingen betydelse om han inte hittar något och träffa. När hans tränare håller i boxningssäcken så kan George slå hål på den. Men när vi går i ringen finns det inget som kommer att hålla mig fastbunden som säcken i hallen. Ingen slår mig sju eller åtta slag i rad som när George slog Joe Frazier. Jag är inte rädd för George.”

”You think the world was shocked when Nixon resigned?…Wait till I whup George Foremans Behind

Här är en klassisk Ali poesi inför fighten

”Jag har gjort nånting nytt för denna fight

Jag har brottats med en alligator, jag har kämpat mot en val.

Jag har handfängslat blixten, satt åskan bakom galler.

Förra veckan mördade jag ett klippblock, skadade en sten, skickade en tegelsten till sjukhuset.

Jag är så grym att jag gör medicin sjuk ”

Men sedan hände något … Åtta dagar före att matchen skulle hållas så sparade Foreman med Bill McMurray. Under sparningen så höjde Foreman sin armbåge för att försvara sig mot ett slag, vilket ledde till att motsånarens armbåge hamnade på Foremans ögonbryn. Vilket ledde till att han fick ett litet jack och började blöda. Nu var matchen i fara plötsligt och rykte spred sig runt att Foreman skulle flygga till USA och kommer förmodligen aldrig och fightas mot Ali. Regeringen av Zaire planerade att sätta båda boxarna under husarrest för att försäkra att de stannade kvar i landet. Vissa sa att Foremans jack inte var så farligt. Vissa sa att det var farligt och att det skulle ta sex månader innan han kunde fightas….

Muhammad Ali – ”Om det någonsin funnits något slags besvikelse inom eventuella sportbakslag eller regniga dagar som har stoppat en bollsport…Så är detta det värsta genomtiderna…”. kommenterade Muhammad.

Howard Bingham (Bästa Kompis) –Jag var med Ali när de sa till honom att fighten var inställt, i kanske en månad eller längre. Han var inte glad över det. Han hade jobbat hårdare att få sig i form inför den fighten än någon annan tidigare i hans karriär. Angelo, Bundini, Ali och jag var i samma rum när vi hörde om nyheten om Foreman och Ali blev helt galen

Till en början så gick Muhammad i genom några dåliga timmar och ville först flytta tillbaka hela fighten till USA. Sedan ville han att Foreman skulle ha ett huvudskydd för att skydda sitt öga och fightas. När det berättades att det inte gick så sa han: ”Hämta Joe Frazier och jag fightar honom igen och istället att vi båda får fem miljoner dollar så kan jag ta tre och Joe kan ta en miljon dollar.” Efter en stund så lugnade han ner sig och insåg att det inte fanns nånting han kunde göra åt saken förutom att stanna i Zaire i extra sex veckor och göra det bästa utav saken.

Muhammad Ali – ”Nu måste jag vänta. Han kommer att få stryk men nu måste jag vänta. Jag var redo. Jag skulle uppröra hela världen igen. Hela världen skulle krypa och buga för mig nästa morgon. Jag skulle förstöra och besegra den store George Foreman. Mina drömmar har trasslat i sex mer veckor nu. Den mannen är i trubbel, han är rädd…Han är mitt land för att starta med…

Fighten blev i alla fall schemalagd sex veckor senare till den 30 oktober, tid 04:00. Båda boxarna måste nu vara kvar hela den perioden. Båda boxarna blev varnade av Zaires regering att det skulle vara osmart för att försöka lämna landet. Medans mästaren funderade om sitt jack så pumpade utmanaren säg själv med förutsägelse och självförtroende.

Gil Noble ”Man måste komma ihåg att George Foreman vid den tiden var ansedd som Sonny Liston fast tio gånger om. Han hade just krossad Joe Frazier och Kenny Norton. Han mosade folk i ringen. Denna man George Foreman var häftig

Lloyd Wells (Alis kamp) ”Ärligt talat så trodde jag att Foreman skulle skada honom. Jag var orolig över Foremans kraft och styrka. Jag har sett honom slå sandsäcken och jag har sett han slagit sönder Joe Frazier. Jag var inte orolig över segern eller VM-bältet. Jag var orolig över hans fysiska hälsa, jag ville inte att han skulle bli skadad

Muhammad Ali – ”George Foreman förlitar sig på en sak. Han förlitar säg på kraft men jag förlitar mig på flera saker. Jag har snabbhet i mina händer, jag är snabb i mina fötter, jag kan ta emot ett slag, och jag har erfarenhet. Jag har gått femton ronder flera gånger och han har bara gått tio ronder två gånger. Om någon knockar ner mig så går jag upp. Min käke har blivit bruten och jag har fortsatt fightas. Vi vet inte hur George kommer att vara efter fem ronder mot en man som rör sig hela tiden. Jag har ännu aldrig sett George trött. Och när George blir trött så kommer jag fortfarande dansa. Om inte George Foreman tar mig inom den sjunde så är han min

De sa samma sak när jag mötte Sonny Liston. Foreman har ingen chans. Han är i trubbel. Hela världen ska buga ner för mig, eftersom scenen är inställd. Alla pratar om hur stor George Foreman är. Säg till alla att komma till teatern tidigt och var inte sen, för att jag kanske dödar matchen i rond ett. Jag har aldrig velat ge så mycket stryk till en man i mitt liv. Jag bli bara arg utav att tänka på det. Hur länge måste man vi vänta? Jag är redo att ge honom stryk nu.”

Det man ska notera och det intressanta i hans tal ovan var att han förutspådde vilken rond han skulle ta Foreman ”efter den sjunde så är han min” och det kan betyda, ungefär den ”åttonde ronden”. Muhammad Ali sa att han är stark, men att motståndaren inte har någon uthållighet. Han vet inte hur det är efter femte ronden, sjätte ronden eller sjunde ronden. I den åttonde ronden så har jag honom!

Vid denna tidpunkt så hade Ali varit i Zaire i femtiofem dagar. Helt otroligt nästan två månader. Vid natten av fighten så kollade Ali på en skräckfilm som heter ”Baron of Blood”. Sedan gick han till sömns och vaknade upp 02:00. Foreman var stor favorit. Utmanarens egen läger om hans chanser om att vinna. Wali Muhammad i Alis tränarteam, säger ”Innan Ali mötte Frazier så trodde vi inte att han kunde förlora. Men vi hade fel och mot Foreman så var vi oroliga. Foreman hade byggts upp till en jätte fighter. Folk trodde att han skulle döda Ali.” Innan matchen i omklädningsrummet så var Alis omklädningsrum som den sista måltiden. Stämningen var inte på topp. Vid någon tidpunkt sa Ali ”Varför är alla så olyckliga? Vad är det med er alla?” Därför att alla trodde att han skulle förlora och de var rädda. De trodde med Alis stolthet så skulle han ta den värsta slagen någonsi och inte ge upp. Att han skulle förstöras i ringen. Efter en stund så tittar Ali på Bundini ass tränare, och sa ”Vi kommer att dansa i natt, eller hur.” Ali repeterade det flera gånger medans hans kamp blev hajpade och svarade flera gånger ”Du ska dansa!” Han byggde upp sitt följe till en gladare nivå, så för honom blev de halv glada i alla fall. ”Detta kanske kommer att bli ett historiskt event. Muhammad Ali kommer in i boxningsringen för sista gången? Skulle han sluta nu skulle det ni ser nu vara ett mycket historiskt event”, sa kommentatorn. Detta stadium var en äkta arena för gladiator. Golvet som man inte kunde se var täckt med blod och blodet hade tvättats bort. Men effekten av blodet var fortfarande där och det var en del av atmosfären. När det var in i ringen började Ali skrika och hajpa publiken med att säga ”Ali, bomaye.” Som betydde ”Ali, döda honom” och publiken 100 000 personer hakade på. Spänningen innan den första ronden skulle börja var väldigt intensivt och förväntansfull.

Foreman som alla andra hade tror att Ali skulle dansa och men istället gick Ali till repen och då trodde många vid denna moment att fighten var över. Man går inte bara mot repen och tar emot slag från Foreman och på TV såg det ut som att Foreman dödade en svag Ali. Men där var han och lutade säg tillbaka och försvara säg. Rond efter rond så körde han så hängde han vid repen, livsfarligt. När han blev träffad så sa han:” George du gör mig besviken. Du slår inte så hårt som jag trodde. George du slår inte hårt nog.”  Foreman blev galen med ilska och slog kraftfullt mot honom.

Kenny Norton (Boxare)När man såg hur Ali bara stod där och tog emot slagen så kommer njurarna att svälla upp. Jag trodde han var slagen

Ingen i Muhammads tränarstab visste vad han höll på mig. De frågade varandra med frågetecken. Men ingen hade svar. Både Angelo Dundee och Wali Muhammad, skrek ”bort från repet” och tyckte att han var galen. Han blockerade slag. Han undvek några slag. Han fick ta emot flera släggor vid midjan och armarna. För ungefär i sex ronder så boxades han på det viset. Men Ali tog bara inte emot slag, han slogs tillbaks också. När han boxades vid repen så vann tre av de första fyra ronderna. Sedan i rond fem började Foreman landa starka högersläggor mot utmanarens kropp. Ali verkade trött. Slutet verkade nära. Men han kom starkt tillbaks vid slutet av den ronden. Han överlevde rond sex och rond sju och vid starten av rond åtta så sa han till Foreman: Nu är det min tur.

Richard Harris ”Han sa ”Jag kommer att ta Foreman i den åttonde ronden.” Jag sa, ”Hur vet du det?” ”Den dumern” sa han ”Det var längesen han boxades över två ronder. Han kan inte räkna längre än två. Han blir helt förvirrad vid den åttonde. Då tar jag honom!”

I den åttonde var mästaren utmattad och Ali (som efteråt erkände att även han var mycket sliten vid det laget) blev allt aktivare. I slutet av ronden träffade han Foreman med en perfekt kombination som skickade mästaren till golvet. Foreman klarade inte av att resa sig innan ringdomaren Zack Clayton räknade till tio inför 70 000 jublande åskådare (Ali kunde inte få mer hemmaplan en detta) hade Muhammad Ali gjort det ”omöjliga”. Han hade besegrat Foreman och var återigen tungviktsmästare. Det blev både fantastiska och känslofyllda scener när folk gick i ni ringen och kramade om Muhammad Ali. KommentatorDet är allt. Fighten är stoppat. Muhammad Ali med en dramatisk åttonde rond knockout! Han knockar ut George Foreman! Han har gjort det! Muhammad Ali har gjort med det!…

Malik Bowens (Zaire lokal artist) ”Muhammad Ali? Han var som en sovande elefant. Du kan göra vad som helst med en sovande elefant. Vad som helst. Men när han vaknar upp så trampar han på allt. Muhammad Ali, bomaye – George Foreman”…

Norman Mailer – ”Han gjorde det. Han är mästare igen. Vi kunde inte tro det. Det var så klassiskt att vid den punkten när Ali slår knockout slaget, började Foreman falla, Ali följde med honom runt. Ali kunde slå ett slag till…men han slängde aldrig de slaget. Det var som att han inte villa förstöra bilden när denna gigant faller långsamt och stegvis med ett klumpigt slag på väg ner ”

Direkt efter fighten sa en uppspelt Ali direkt till TV kameranJag har bevisat att Allah är Gud och Eiljah Muhammad är hans budbärare. Trots pressen fick jag det lätt, eftersom Allah styr över allt. Alla slutar snacka nu. Jag sa till er alla mina kritiker. Jag sa det till er alla. Att jag är den störste genom tiderna. Jag är fortfarande störst. Säg aldrig igen att jag kommer att förlora, gör aldrig mig till en underdog tills jag är femtio år gammal då kan ni få mig.

Strax efter att matchen hade slutat så kom det ett åskväder och förstörde satellitkommunikationen mellan Kinshasa och resten av världen. Hundratals av fans stannade kvar och ropade ”Ali, bomaye” (Ali döda honom) strids låten de sjöng under fighten natten och när han anlände till landet. När Ali skulle återvända till sitt boende så var folk fortfarande ut i gatorna. Människor väntade på Ali med sina barn vid ärmen och väntade på honom i regnfallet

Angelo Dundee ”Jag skojar inte med dig. När han gick till repen blev jag sjuk. Innan matchen så trodde jag att Muhammad Ali skulle vinna men inte på det sättet. Jag trodde att Ali skulle dansa i fem eller sex ronder. Foreman var en stand-up fighter som inte rörde sitt huvud ofta, så jag räknade ut att Muhammad kunde lägga några slag på honom med sin jabb. Sedan så förställde jag att min grabb skulle knocka honom vid de sista ronderna. Det ända Ali sa till oss var ”Håll tyst, ja vet vad jag gör.” Men allt vi planerade var att inte bli träffad. Muhammad skulle röra sig, stå på sina tår och träffa George på olika slags vinklar. Vad kan jag säga? Det visar vad jag kan. Det var en stor fight och jag hade en jävla bra plats för att se den

Wali Muhmmad ”Jag trodde att han var galen. Han gick till repen. Vi skrek gå bort från ringen, dansa mästaren dansa. Jag trodde att George skulle bryta honom i två delar. Planen var att dansa i sex ronder och sedan skulle Foreman tröttna och sedan skulle vi närma oss honom. Några gånger frågade jag Angelo, ”va händer” och han svara ”Jag vet inte.” Men sedan i den sjätte ronden började han tröttna. Foreman började sakta ner. Mellan ronderna sa jag till honom, ”Champ, han börja tröttna” och då svara han, ”jag vet. Jag tar honom inom några ronder” och det var det han gjorde. Ali hade bara förmågan att se saker som ingen annan såg

Muhammad Ali ”Jag planerade aldrig vad som skulle hända den natten. Men när en boxare gör en entré i ringen så måste han ibland anpassa säg på vad han möter. Mot George så var ringen slö, så att om jag dansade hela natten så skulle mina ben bli trötta, medans George gjorde det bra att skära av vinkeln i ringen. Jag visste att jag inte kunde dansa eftersom jag skulle bli trött i mitten ronderna. Jag listade ut att jag skulle kunna hantera George vid repen tidigt i matchen. Jag ska erkänna att han fick några kraftfulla slag på mig vilket skakade mig. Men jag blockerade det mesta han hade och komma med. För varje rond så blev hans slag långsammare och det gjorde mindre ont när de landade. Sedan så började jag prata med honom; ”Slå hårdare! Visa mig nånting, George, det gjorde inte ont. Jag trodde att skulle vara tuff.” Det ända han kunde göra var att attackera. Vid rond sex så visste jag att han var trött. Hans slag var inte lika hårda som tidigare och då var det lättare att träffa honom med kontra slag. Slaget jag knockade ut honom med, om jag hade knockat han i den första ronden så skulle han gå upp. Vid tiden jag fick honom så var han jättetrött, så att ta upp säg var för mycket

George Foreman ”Jag slog Kenny Norton som hade vunnit över Ali och knäckt hans käke. Jag knockade Frazier. Sen ville jag möta Muhammad Ali. Han är gammal. Det blir mitt livs lättaste match. Jag var inte ens nervös. Jag hade tänk mig att vinna efter två-tre ronder på knockout. Jag har aldrig varit så självsäker. Jag slog allt jag kunde. Han tog emot allt och viskade: ”Är det allt du har, George? Är det allt!” Då ville jag golva honom. Muhammad förvånade mig och jag måste erkänna. Han räknade ut mig. Han utboxade mig. Den natten var han bara den bäste mannen i ringen. Matchen var över. Jag var inte längre tungviktsmästare. Jag var förkrossad…Förmodligen så träffade inte matchens bästa slag. Muhammad Ali såg hur jag vacklade och ramlade och det är då man sänker motståndaren med ett slag igen. Jag skulle ha gjort det. Han var redo, men han gjorde inte det. Det gjorde honom i mitt tycke den största boxaren jag någonsin har mött… Muhammad fick något mer när han vägrade att värvning. Han fick folkets stöd i Afrika. ”Du betyder så mycket för oss.” Han slogs för något mer en pengar och VM-bälten. Och när en person hittar någonting sådant så är den person nästan oslagbar…Jag slog Muhammad med de hårdaste slagen på kroppen jag någonsin slagit någon motståndare. Vem som helst skulle gå ner. Han vann ärlig och nu är jag bara glad att vara en del i Ali legenden. Om folk nämner mitt namn med hans så räcker det för mig. Jag hoppas att Muhammad gillar mig, för att jag gillar honom. Jag gillar honom mycket

Norman MailerHan stannade uppe hela natten från vad jag hade hört. På morgonen så pratade han med afrikanska grupper som kom för att se honom. De såg upp till honom stort. Han pratade med de den dagen och sa vackert. – ”Afro-Amerikaner i Amerika. Vi är inte så bra som ni är. Vissa av oss är rikare ön vad ni är men ni har en värdighet i eran fattigdom som vi inte har. Vi är bortskämda i Amerika. Vi har förlorat vad ni fortfarande har i Afrika och ni måste behålla det.” Jag tänkte herregud, på topp av allting denna man är en politisk ledare och att han kommer att bli en bra politisk ledare.

Pete Bonaverte – ”Tre timmar efter hans största vinst någonsin i hans liv så satt Muhammad Ali på en varenda och visade magiska tricks för ett gäng svarta barn fram tills förmiddagen. Och det var svårt att se vem av de som hade roligast, Ali eller barnen. Det ända jag tänkte var, jag bryr mig inte vad någon säger, det kommer aldrig och finnas någon som han igen.

Muhammad Ali ”Ett gäng ungar kom förbi och tittade på mig. Jag är osäker om de visste om min boxning eller om den stora match jag just hade vunnit, men de kände till mitt ansikte och namn genom affischer och radion. De väntade att jag skulle underhålla dem. De här ungarna ville vara med Muhammad Ali boxaren. Jag älskar barn för deras naivitet och deras förmåga att göra det bästa utav situationen och det kändes verkligen bra att kunna roa ett gäng efter en så känsloladdad och stressig natt. Hur mycket världsmästartiteln betydde för mig, så ska jag aldrig glömma hur jag satt uppe med dom där ungarna och trollade till långt fram till förmiddagen”

Tio år efter att han hade slagit Sonny Liston. Sju år efter att hans titel av felaktiga grunder togs bort. Så hade Muhammad Ali till slut återtagit världsmästerskapet i tungvikt. I den åttonde ronden som han förutspådde innan matchen. Man trodde först att han skulle mosas men sen hände det. Vilken Hollywood slut! Kan det bli mer Hollywood än så? Det är ingen fråga nu. Ali är vad han har sagt hela tiden. Ali är den störste och det finns även mer saker o komma.

Övrig Fakta

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av Alis liv var att trots att han var i mitten för all slags känslor så avböjde oftast han att ha säkerhetsvakter. På 1960-talet var en tid av våld och lönnmord vanligt i de offentliga. Under 1970-talet så kom det en ny slags våldjakt med terrorismen som ett nytt fenomen. Men ändå så fortsätta Ali mingla efter behag. ”Jag behöver inte livvakter eller pistoler. Gud är min livvakt. Allah ser över mig. Om jag kliver in i en arena med 100 000 människor så kan ingen människa stopp en kula som kommer mot mig. Men jag kan inte vara orolig om saker som det. En man med fruktan lever inget och njuter inte av livet. Så jag litar att Gud tar hand om mig.” Ali var en person som kunde innan match sitta och prata om hur man kan lösa världens problem. Från ingenstans kunde han fråga vad han kunde göra för att hjälpa fattiga. Man kan gå in i vilket omklädningsrum i professionell idrott som helst, du kan ta basket, fotboll eller basebollspelare och dessa spelare tänker inte på att hjälpa fattiga människor. Alis utseende var också en annan del.

Jag skulle vilja låna hans kropp för bara i 48 timmar. Det finns tre killar jag skulle vilja klå upp och fyra kvinnor jag skulle ligga med.” Kommenterade Jim Murray 1975

Lana Shabazz (Kokerska): He was the best-looking man in the world; that´s all.

1975 så lämnade Muhammad Ali Nation of Islam orginastionen/religionen och anslöt sig till Islam.